Първо голямо сливане в италианския банков сектор от десетилетие

16 октомври 2016 - 22:03 |   Прочетена (2749) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Одобрението на най-голямото сливане в италианския банков сектор от близо десетилетие бележи първа стъпка в процеса на консолидация на сектора, за каквато призовават регулаторите, инвеститорите и премиерът Матео Ренци. Но пред по-нататъшните сливания има още ред препятствия, коментира Блумбърг.

Политиците, по-високите капиталови стандарти и планините от лоши кредити в балансите на италианските банки означават, че обединението между кооперативните банки Banco Popolare SC и Banca Popolare di Milano Scarl, може да се окаже еднократен акт.

Ренци призова по-слабите банки в страната да се обединят, за да стабилизират финансите си и прокара мерки, които досега спъваха сливанията и придобиванията в сектора.

По-нататъшният прогрес по отношение на сектора, обаче, се очертава да е бавен, предвид трудностите, които изпитват големи банки, като Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, и предвид неясното политическо бъдеще на самия Ренци.

“Несигурността, свързана с Monte Paschi, крехките по-малки банки и референдумът, който ще натежи над цялата икономика, забавят процеса на консолидация” - коментира Джакопо Чекатели, изпълнителен директор на миланския брокер Marzotto SIM SpA.

Италианските банки са под бремето на лоши кредити за 360 милиарда евро, бавен икономически растеж и рекордно ниски лихви.

Стрес-тестовете в еврозоната пък показаха, че Monte Paschi е най-уязвимата банка в евро региона. Банката се опитва да набере капитал от пазара, в сложен план по преструктурирането си.

От 2009 насам правителството на два пъти спасява закъсалата банка, която вече набра свеж капитал от 8 милиарда евро от инвеститорите в последните 2 години.

Ренци и финансовият му министър, Пиер Карло Падоан, изпитват проблеми да спасят банките, без да прибегнат до директна държавна помощ, каквато правилата на ЕС забраняват. През април те убедиха италианските банки да създадат спасителен фонд от 4 милиарда евро, наречен Atlante, програма, която според критиците е твърде малка за да върне доверието, предвид това, че лошите кредити са еквивалент на една пета от италианската икономика.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »