30 чуждестранни компании имат намерение да инвестират в България

10 октомври 2016 - 11:24 |   Прочетена (3211) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

“Водят се разговори с общо 30 компании, които имат намерение да инвестират в България. Плановете им са за 445 млн. лв. нови вложения у нас, като се очаква разкриване на 5300 работни места”.

Това казва пред в. „24 часа" изпълнителният директор на Българската агенцията за инвестиции (БАИ) Стамен Янев.

Той уточни, че фирмите, които вече са подали заявления за получаване на сертификат за инвестиции, са 23. Те са обявили вложения за 378 млн. лв., очакваните нови работни места са също 5300. Сред тези, които искат насърчаване на инвестициите им, са американски, гръцки, турски и британски фирми.

Янев даде и конкретен пример с италианска фирма, която оглежда места у нас, за да избере къде да произвежда части за високоскоростни влакове.

"В контакт сме с тях, убеждаваме ги да ни изберат", каза изпълнителният директор на БАИ.

Испанска фирма пък иска да мести у нас производство на машини за лазерна епилация. Те са посетили различни райони във и около София, както и Пловдив.

„И американска компания води разговори с агенцията, намерението й е да прави център за продажба на оборудване за стрелбища, мерници, пушки. Тя избира място, за да изгради нещо като хъб за пласмента на стоките си в региона. Разговори с агенцията водят още няколко немски и китайски компании, турски, американски и две белгийски фирми", обясни Стамен Янев.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »