Валутните резерви на Китай падат за трети пореден месец

07 февруари 2016 - 15:18 |   Прочетена (2066) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Валутните резерви на Китай падат за трети пореден месец през януари, когато централната банка разпродаваше долари, за да защити юана и да предотврати изтичането на капитали.

Валутните резерви на народната република падат с 99.5 милиарда долара, до 3.23 трилиона долара, най-ниското ниво от май 2012, показват данни на централната банка. Резултатът, обаче, е по-висок от медианната прогноза на анализаторите, която вещаеше спад до 3.2 трилиона долара.

Размерът на спада е втори исторически, след понижението от 107.9 милиарда долара през декември. Централната банка интензифицира опитите си да подкрепи юана, след изненадващата девалвация от август.

Валутните резерви на страната остават най-големите в света, въпреки спада с 420 милиарда долара за последните 6 месеца.

За цялата 2015 година резервите паднаха с 513 милиарда долара, най-големият годишен спад в историята.

На 4 февруари валутните регулатори на страната заявиха, че търговията и инвестициите са причина за спад от 342.3 милиарда долара от резервите, докато валутните промени и пониженията в цените на активите са допринесли със спад от 170.3 милиарда долара.

Властите отбелязваха, че спадът е бил допълнително усилен от това, че местните фирми са побързали да разплатят външни дългове и от повишените покупки на долари от местното население.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »