Гръцкият парламент одобри пореден законопроект с реформи

06 ноември 2015 - 15:33 |   Прочетена (3853) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

В ранните часове на петъчния ден гръцкият парламент одобри пореден законопроект с реформи, предвидени от международните кредитори на страната, като това стана факт в навечерието на срещата на Еврогрупата в понеделник (9-и ноември) на която финансовите министри от еврозоната ще вземат решение, дали Атина отговаря на изискванията за предоставяне на нов транш от одобрената по-рано през годината международна финансова помощ, предаде БНР.

Гърция трябва да превърне в закони серия от реформи, за да премине успешно първия преглед на новата тригодишна спасителна програма за 86 млрд. евро. Властите в Атина също така трябва да рекапитализират банковата система в страната до края на годината, след което да стартират преговори за толкова настояваното от премиера Алексис Ципрас облекчаване на държавния дълг.

Рано сутринта мнозинството от депутатите в 300-местния парламент одобриха законопроект, който подобрява предишното законодателство за изчисляване на пенсиите, както и промени, съобразяващи се с правилата на ЕС за енергийна ефективност. В същото време бяха премахнати пречките за продажба на най-големите пристанища в страната и данъчните облекчения на гръцките земеделски производители.

Въпреки това остават нерешени някои въпроси, които могат да забавят отпускането на нов подтранш за 2 млрд. евро от първоначалния транш за общо 26 млрд. евро по третата спасителна програма за страната.

В понеделник Еврогрупата ще трябва да направи оценка на досегашните реформи, осъществени от гръцките власти и в зависимост от тази оценка ще бъде взето решение за отпускане на поредния транш от помощта. 

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »