"Теленор“ се оглежда за банка или друга финансова компания

09 октомври 2015 - 21:23 |   Прочетена (1511) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Мобилните оператори могат да изиграят ключова роля при банкирането,

давайки възможност на потребителите бързо и лесно да правят разплащания през клетъчния си телефон.

Това коментира в аналитичен материал на сайта си мобилният оператор „Теленор“, в експозе, което според бизнес изданието „Капитал“ е прелюдия към включването на оператора на българския финансов пазар.

Клиентската база от 2 милиарда души по света е твърде голям потенциал за телекомите, за да не опитат да го завоюват. Щом мрежите им са достатъчно технологични, за да пренасят глас, данни и видео, защо да не пренасят и пари, пита вестникът.

Първи в България в тази посока ще се опита да заработи именно "Теленор". Според източници на "Капитал" мобилният оператор има намерение да придобие банка или друг тип финансова институция, позволяваща му да предложи мобилни разплащания.

От пресслужбата на "Теленор България" са отговорили на въпросите на "Капитал" по темата, че принципно не коментират слухове - същият отговор, какъвто от централата в Осло даваха, преди телекомът да купи "Глобул" например, а от София - когато той подаде оферта за "Близу".

Според източниците на вестника, операторът има намерение да придобие финансова институция, не задължително банка, и ако е такава - тя ще е малка. Проектът обаче е в съвсем първоначална фаза, избран обект на евентуалната сделка няма, да не говорим за оценки или заявление до БНБ.
За желанието на "Теленор" да навлезе в мобилните разплащания в страната потвърждават трима независими един от друг източници на "Капитал" от телекомуникационния, финансовия и консултантския сектор.

"Теленор" няма да привлича депозити или да раздава истински кредити, така че не му е нужна голяма банка. В случая става въпрос той да получи по по-бърз и лек начин лиценз за финансово обслужване на клиенти", разказва мениджър от телеком индустрията.

Според източник от консултантските среди операторът "обмисля да развие допълнителна дейност в България, придобивайки или създавайки собствена структура за директен достъп до клиенти, на които да предлага услуги по разплащания, включително микрофинансиране". По неговите думи "Теленор" дори са дали мандат за проучване кой е най-подходящият метод за разработване на такъв бизнес, но работата по проекта е в начален етап.

Телекомът не е посочвал конкретни банки или фирми, към които има интерес. "Разговорите досега са по-скоро в посока да се купи или създаде небанкова финансова компания, тъй като регулациите за банка са твърде тежки, а "Теленор" търси по-скоро вид микрофинансиране или стоково кредитиране, за което режимът е доста по-облекчен", казва източникът.

Според експерт от банковия регулатор, място за синергия между телекомуникационен бизнес и банковите услуги има именно в сферата на мобилното и виртуалното банкиране. "Тази синергия обаче би могла да се постигне и без да се целят толкова високо - в придобиването на банка, а чрез специализирано дружество за платежни услуги", казва той.

Представители на банковите среди казват, че сред обсъжданите варианти е покупка на "Виктория". Съживената след разпада на империята на Цветан Василев банка обаче се оказва недотам подходящ обект най-вече заради големите си задължения към едноличния си собственик на капитала й КТБ. С една дума - сметката би излязла доста солена на "Теленор", дори да постигне споразумение за дисконт, предвид скромната норма на печалба от типа услуги, които преследват. Не че възвращаемост с години от сравнително малка сделка в България би била проблем за десетия телеком в света с приходи от над 11.5 млрд. евро годишно.

"Мобилните оператори, които искат да се включат в процеса (на по-голямо проникване на банкирането - бел. ред.), трябва да разглеждат мобилните финансови услуги като реален бизнес, а не само като средство да намалят изтичането на клиенти към конкуренцията и да увеличат приходите си от абонати. Telenor се отличава със своето ранно включване в този бизнес", казва експертът от Световната банка, цитиран на сайта на оператора. "Telenor вярва, че мобилните финансови услуги са новата нормалност", пише също на страницата на компанията в интернет.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »