Ципрас представя болезнената бюджетна програма

05 октомври 2015 - 10:25 |   Прочетена (852) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Гърция ще представи проектобюджета си за 2016 г. в понеделник, като той ще трябва да задоволи международните кредитори, ще трябва да се базира на допускането, че икономиката ще остане в рецесия през следващата година преди да се върне към растеж през 2017 г., в съответствие с прогнозите на кредиторите на страната, предаде "Ройтерс".

След седем месеца на разгорещени преговори с кредиторите си от ЕС и МВФ Атина договори през юли да приложи съкращения на разходите и икономически реформи в замяна на 86 милиарда евро спасителен заем, които да задържат страната в еврозоната.

"Основните цели на проекта за бюджет няма да се различават от прогнозите в спасителния план", заявиха от финансовото министерство.

Външният дълг до края на годината ще достигне 196% от брутния вътрешен продукт на страната, предвид новите заеми от 86 милиарда евро, отпуснати на Атина по третата програма за финансова помощ.

Споразумението с кредиторите предвижда постигането на 0.25% първичен дефицит за 2015 година и първични излишъци от 0.5% от БВП през 2016 година, преди страната да се върне към растеж през 2017 г. Гърция има за цел да постигне първичен излишък от 3.5% от БВП на година от 2018 г.

Гърция трябва да изпълни в следващите седмици 48 реформи. Списъкът е изготвен от министрите от Еврозоната и е условие страната да получи транш от 2 милиарда евро.

Премиерът Ципрас вече заяви, че родината му трябва да изпълни своята международна спасителна програма, за да постигне главната си цел – да си върне достъпа до пазарно финансиране и да бъде сложен край на външното наблюдение.

Очаква се премиерът да съобщи за отлагане на изравняването на данъка добавена стойност в частното образование, пише вестник "Та неа". Планираната промяна за въвеждане на единна данъчна ставка от 23 на сто се очаква да засегне сериозно сектора и предизвика масов протести на родители, учители и собственици на частни учебни заведения и школи.

Според информация на вестник "Ефимерида тон синдактон" сред приоритетите на правителството, които ще бъдат изтъкнати от Ципрас, са решаване на проблема с дълга и постигане на икономически растеж. Кабинетът се надява на бърза оценка на гръцката икономика, което да отвори пътя за преструктуриране на дълга, пише изданието. Водеща тема за вестника е и внасянето на проектобюджета за следващата година, което също е планирано за днес.

Прогнозите за приходите и икономическия спад през 2016 г. са по-лоши, посочва "Ефимерида тон синдактон" като допълва, че се очаква намаление на брутния вътрешен продукт с 10 милиарда евро.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »