МВФ потвърди, че Гърция не е платила дължимите 1.5 млрд. евро

01 юли 2015 - 11:29 |   Прочетена (9276) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Международният валутен фонд (МВФ) потвърди, че Гърция не е платила дължимата вноска от 1.5 млрд. евро по заема към фонда и е станала първата развита икономика с просрочени дългове към вашингтонската институция, съобщиха Ройтерс и АФП.

Неплатената вноска, най-голямата в историята на фонда, практически означава фалит по дълговете към МВФ, отбелязва Ройтерс. Говорителят на фонда Гари Райс заяви, че Гърция отсега нататък ще може да получава заеми от фонда само след изчистването на задълженията си.

Говорителят потвърди, че в последната минута Атина е поискала отсрочване на плащането и добави, че МВФ е започнал да обсъжда тази молба.

Късно снощи АФП съобщи, цитирайки изявление на гръцкия вицепремиер Янис Драгасакис пред обществената телевизия ЕРТ, че Атина е поискала от Международния валутен фонд отлагане на изплащането на заем от близо 1.5 млрд. евро.

„Ние депозирахме в МВФ молба той да поеме инициативата за отлагане на плащането до ноември”, заяви Драгасакис. Отлагането би позволило на Гърция да избегне дефолт спрямо вашингтонската институция, с който да влоши и така критичното си финансово положение.

Гърция трябва да внесе тази година в касите на фонда общо 5.4 млрд. евро, от общ дълг от близо 21 млрд. евро, отбелязва агенцията. Следващата вноска от 284 млн. евро трябва да бъде направена на 1 август.

В същото време снощи над 30 000 души се събраха в центъра на Атина, въпреки проливния дъжд, в подкрепа на гласуване с „да” на референдума на 5 юли, предаде ТАСС. Участниците в демонстрацията, размахващи плакати с лозунга „Ние живеем в Европа”, гръмко скандираха „да” - единствено верният според тях отговор на предстоящия референдум.

„На референдума, който беше утвърден с гласовете на партии като СИРИЗА, „Независими гърци” и „Златна зора”, гражданите предстои да решат дали да кажат „да” или „не” на единната европейска валута, „да” или „не” на Европа”, се казва в
разпространено в социалните мрежи съобщение, призоваващо гражданите към демонстрация.

На 5 юли гръцкият народ трябва да реши дали правителството да приеме или да отхвърли проекта за споразумение, представен от Европейската комисия, Европейската централна банка и международния валутен фонд на заседанието на Еврогрупата от 25 юни.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »