Ел-Ериан вижда 55-процентова вероятност за гръцки „инцидент”

17 юни 2015 - 10:40 |   Прочетена (1295) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Мохамед Ел-Ериан предупреди във вторник, че има голяма вероятност от гръцки „инцидент”, и добави, че не предвижда вероятност за постигане на сделка с Атина в близко бъдеще.

Бившият портфолио мениджър и настоящ главен икономически съветник на Allianz вижда 55-процентова вероятност от случването на потенциален „инцидент”, който би довел до изгубване на контрол от политиците над ситуацията.

Ел-Ериан коментира, че вероятността е нараснала, предвид това, че гръцката икономика имплодира ежедневно.

„Причината да смятам така е това, което се случва на място” – добави той.

Ел-Ериан посочи ускоряващото се изтичане на банкови депозити, капиталовия контрол и емитирането на записи на заповед като част от проблемите, които ще забавят постигането на сделка, която „купува време” на Гърция, докато се разбере с кредиторите.

Ел-Ериан добави, че е по-малко притеснен за възможен заразен ефект, отколкото бе през 2012.

Гърция, която ще фалира по плащания към МВФ по-късно този месец, ако не успее да намери свежи средства, дължи на официалните кредитори 242.8 милиарда евро, показват изчисления на Ройтерс.

Цифрата включва средствата по двата спасителни плана за страната, както и гръцкият дълг, държан от ЕЦБ и други централни банки.

Германските експозиции по двата спасителни плана са 57.23 милиарда евро. Френските са 42.98 милиарда евро, италианските – 37.76 милиарда евро, а испанските – 25.1 милиарда. Освен това, въпросните страни имат експозиции и по кредитите на МВФ към страната, на база на съответните квоти в глобалната финансираща институция.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »