Драги: ЕЦБ ще продължи финансирането на Гърция, само ако има споразумение с кредиторите

16 юни 2015 - 08:49 |   Прочетена (948) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Европейската централна банка ще може да продължи финансовото подпомагане на Гърция, само ако бъде постигнато споразумение с МВФ и европейските кредитори. Това обясни президентът на банката Марио Драги пред депутати от комисията по икономически и парични въпроси в Европейския парламент в Брюксел, цитира го БНР.

Той отказа да спекулира относно евентуален фалит на Гърция след 30 юни, като заяви, че бихме навлезли в неизследвани води.

„Ликвидността ще продължи да се увеличава, докато гръцките банки са платежоспособни и имат достатъчно допълнителни гаранции. В момента те са такива. Но в ситуация, при която правителството няма достъп до пазарите, тази мярка не може да заобикаля постоянно финансовия контрол и договорите за функциониране на ЕС. Ето защо има лимит на държавните облигации, които гръцкият банков сектор може да притежава. За да преразгледа този лимит, ръководството на ЕЦБ се нуждае от ясна перспектива за успешно приключване на финансовата програма за Гърция и отпускането на финансирането от стрените-членки на еврозоната. Трябва да е абсолютно ясно, че решението изцяло зависи от еврогрупата. Това решение се взима от политиците, а не от централните банкери”, заяви Драги.

118 милиарда евро е предоставила ЕЦБ на гръцките банки до момента чрез изкупуване на държавен дълг под формата на ценни книжа, посочи още Драги. Това е над 66 на сто от гръцкия БВП - най-много спрямо всички останали страни от еврозоната.

Президентът на Европейската централна банка се обяви за законодателна реформа в еврозоната, преди да бъдат допуснати нови държави да приемат еврото. Той отговори на депутатски въпрос в Европарламента относно присъединяването на седемте европейски страни, сред които и България.

„Дори тези страни да изпълнят икономическите критерии за съвместимост, там все още няма още достатъчно политическа воля формално да кандидатстват. И ние трябва да уважаваме това решение. Но ако днес ме питате дали трябва да вложим енергията си в разширяване на паричния съюз или в усилия за неговото заздравяване, аз бих предпочел второто”, заяви Драги.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »