Кордовска е разписвала предоговорените депозити в КТБ

14 май 2015 - 09:22 |   Прочетена (1725) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Нели Кордовска е служителят, разрешавал от името на Фонда за гарантиране на влоговете да бъдат променени условията по договорите на 1000 депозанти в обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка, за да получат по 100 хил. евро обезщетения, на каквито не са имали право.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. 

Кордовска е представител на БНБ във фонда, а в централната банка временно ръководи управление "Банков надзор". Самата тя беше уличена, че е закрила влоговете си в банката часове преди да бъде поставена под специален надзор. 

Стоянова коментира, че когато става дума за  банкова несъстоятелност, банкова тайна не трябва да има както за депозантите, така и за кредитополучателите. Тя подкрепя желанието на ДПС за повече прозрачност и заяви, че вече се работи по конкретната формулировка в закона.  

С друго изменение ще се даде възможност синдиците и международната компания за проследяване на паричните потоци, която предстои да бъде наета, да получат достъп до платежната система, за да могат да проследяват транзакциите. 

Председателят на бюджетната комисия изрази изненада от това, че стотици хора - служители в КТБ, в БНБ и в одиторската компания, заверявала отчетите на банката КПМГ, са нарушавали закона, действали са срещу обществения интерес.

"Гледам и не вярвам на очите си. Не мога да разбера как квесторите, за които чувам, че са сериозни хора, са разрешавали това, как толкова много, стотици хора, работещи в КТБ, са се съгласявали да стават собственици на фиктивни фирми и да подписват договори за милиони...Изведнъж се оказа, че и в БНБ са не един и двама, както и в одиторската компания КПМГ. Какво се случва с обществото, коя е тази сила, която ги кара?" попита реторично Стоянова и предположи, че едва ли е ставало заради големи суми пари, а по скоро са го правели само за заплатите си. 

Тя повтори, че продължава да иска оставката на управителя на БНБ Иван Искров, но  и предупреди, че личността му прекалено се сатанизира "като че ли само той е виновен".

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »