Кредитът на ТВ7 от КТБ е за под 5 млн. лева

07 май 2015 - 09:16 |   Прочетена (1262) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Кредитът на ТВ7 от Корпоративна търговска банка (КТБ) е за под 5 млн. лева, обяви председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков в ефира на Нова телевизия.

Срещу финансирането от КТБ е заложена само част от техниката, а на цялото търговско предприятие, уточни Миленков. Фондът има претенции само към тази част. "Имаше спекулации какъв е реалният размер на задълженията. Истинският размер на дълга на ТВ7 към КТБ е 2.5 млн. лв."

Миналата седмица частен съдебен изпълнител отиде в сградата на медията на бул. "Цар Борис III" и имаше опит за изнасяне на част от техниката, включително на сървъра на телевизията. Очаква се днес съдебният изпълнител да се върне в телевизията.

Премиерът Бойко Борисов разпореди вътрешният министър Румяна Бъчварова да отиде на място и да направи проверка защо има толкова униформени в и около сградата. Малко след това двама полицейски шефове подадоха оставки, а финансовият министър обяви, че телевизията получава 1 седмица отсрочка, за да плати дълговете си.

ТВ7 има време до 20 юни да си оправи задълженията, заяви Миленков. Според него от телевизията са знаели още от февруари, че ще има подобни действия срещу тях, но не са предприели никакви действия. От телевизията заявиха, че са опитали да договорят разплащане на забавените вноски, но са получили отказ.

Според Миленков, синдиците на КТБ в момента се фокусират върху фирмите, които имат обезпечени кредити, и не можа да се говори за ценеласочена атака срещу медията или избирателност да се нахлува в определена медия. Подобни действия има и срещу други фирми, добави той, но отказа да назове определени имена.

29 кредитополучатели са получили покана за предсрочна изискуемост, спрямо 41 са предприети действия за предявяване на вземания, заповедни производства има срещу петима, изпълнителни производства срещу петима, пристъпено е към изпълнение при 7, каза той. След влизането на синдиците в КТБ от 7 броят се е увеличил на 47. Обезсилени са ценни книжа на 18 акционерни дружества.

"Не сме давали инструкции дали да се взима сървърът на телевизията, това си е работа на съдия-изпълнителя", уточни той.

"Парите в този случай са под 5 млн. лева, но има и друго - собственикът на телевизията "Краун медия" е получил около 200 млн. лева от една от фирмите на Цветан Василев - Т.Ц.-ИМЕ, тоест ако калкулираме индиректния ефект, сумата не е само 2.5 млн. От БНБ огласиха, че фирмата е получила като заем държавни ценни книжа, с които тя се е разпоредила и сега дължи на банката 160 млн. лв."

За момента фондът и синдиците нямат информация за евентуален инвеститор, който би искал да закупи телевизията.

На въпрос колко време ще продължи проверката на международния одитор на КТБ, Миленков отговори, че процесът може да отнеме между три и пет години, тъй като трябва да се установят паричните потоци между банката и всички свързани фирми.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »