Депозитите в гръцките банки паднаха до 10-годишно дъно

29 април 2015 - 14:44 |   Прочетена (1106) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Няма отдих за гръцките банки.

Парите са продължили да изтичат от закъсалата за кеш банкова система на страната и през март, в очевидно продължаващото масово теглене на средства, във времена, когато Атина продължава да е в обтегнати отношения с кредиторите си.

През третия месец на тази година депозитите в Гръцките банки падат до най-ниското ниво от май 2005, по данни от статистиката на ЕЦБ. Средствата се понижават от 147.5 милиарда в края на февруари, до 145 милиарда евро в края на март.

Спадът от 2.5 милиарда евро е малък, на фона на огромното изтичане на средства в предишните три месеца, което означава, че богатите гърци и големите компании, които са могли да изкарат кеша си извън страната, вече са го направили.

Финансовите министри от страните от еврозоната, които крепят Гърция, откакто преди три години страната стана център на финансовата криза в региона, сега отказват да одобрят последния транш от спасителната помощ, докато не видят ясни ангажименти от Атина за реформи.

Европейската централна банка пък отпуска буквално в последната секунда живителна ликвидност за банките в южната ни съседка, по своята програма за ликвидна подкрепа ELA .

Не е ясно дали при евентуално неиздължаване на Гърция по поредното й плащане към МВФ на 1 май ще спре възможността да се ползват средства по ELA. Блумбърг съобщи по-рано днес, че управителният съвет на ЕЦБ е повишил наскоро „тавана” за максимума, който може да отпусне по ELA – с 1.4 милиарда евро, до 76.9 милиарда евро.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »