Чешкият финансов министър не бърза с въвеждането на еврото

28 април 2015 - 10:33 |   Прочетена (1709) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Министърът на финансите на Чехия изключи всякакви планове за въвеждане на еврото от страната поне до 2018, поставяйки рязка разделителна линия с премиера и президента на страната по въпроса, предава „Файненшъл таймс”.

Андрей Бабиш, който е и вицепремиер и лидер на управляващата партия, отхвърли идеята за влизане в еврозоната, популярна сред останалите политици в страната, като се мотивира с високата цена по приемането на валутата, негативното отражение върху износителите и заплахата от фалит на Гърция.

„Не съм за приемането на еврото. Еврото не е за нас в момента. Можем да дискутираме въпроса, кое е позитивно, кое е негативно, но план за приемането определено няма да има по време на това правителство”.

Подобно на другите страни в централна Европа, Унгария и Полша, Чехия запази валутата си, при влизането си в ЕС през 2004, но е обвързана от договорите на ЕС да влезе в еврозоната в някакъв момент в бъдещето.

Президентът на Чехия Милош Земан, който е ентусиазиран привърженик на идеята за приемане на еврото, свика конференция за 31 май, с участието на Бабиш, премиера Бохуслав Соботка и управителя на централната банка Мирослав Сингер, за да дискутират въпроса.

„Президентът и моят премиер искат това, но аз просто наблюдавам какво се случва... Какво ще стане с еврозоната, ако Гърция фалира? Гърция е банкрутирала. Всеки знае това. Въпросът е по кои заеми ще фалират. По заеми на МВФ? На ЕЦБ? На народа? На други банки?”

„Трябва да платим предварително много пари, като цена за въвеждане на еврото. Националната ни банка ще загуби независимостта си. А големият проблем е и курсът. Добър курс за хората са 22 крони за евро. Но за износителите, добър курс е 27 крони за евро.”

Несъгласията по въпроса за еврото могат допълнително да изострят отношенията между Бабиш и Соботка, които и сега са напрегнати. Политикът от кариерата Соботка и Бабиш, който е вторият по богатство човек в страната и нямаше никакъв политически опит, преди да стане финансов министър, са странна двойка.

Но успяха да формират работещ, макар и често спъван от спорове тандем, който оцеля по-дълго, отколкото повечето анализатори прогнозираха.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »