Шойбле намекна, че Берлин се готви за евентуален гръцки фалит

27 април 2015 - 12:41 |   Прочетена (1030) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле намекна в събота, че Берлин се готви за евентуален гръцки фалит, обрисувайки паралел със секретните германски планове за обединение на страната през 1989-а година.

На брифинг с репортери след напрегната петъчна среща на финансовите министри от еврозоната във връзка с гръцката криза, Шойбле бе попитан дали финансовите министри от еврозоната работят по "План Б" в случай на провал на преговорите за бъдещото финансиране на Атина.

„Не трябва да питате отговорните политици за възможните алтернативи”, отговори той, но добави, че трябва да се използва въображение, за да се предвиди какво може да се случи.

Шойбле обаче намекна, че ако трябва да отговори утвърдително, че министрите са работили по "План Б" относно това какво да се прави, когато Гърция свърши парите и не може да изплаща своите задължения, той може да предизвика паника.

За да обясни позицията си, Шойбле направи паралел със секретността, която беше наложителна по време на началния етап на планиране за Обединението на Германия през 1989-а година. „Ако на времето аз бях един от министрите, които отговаряше за подобен сценарий и бях заявил, че имаме план за обединение, тогава целият свят вероятно щеше да каже: Германците са напълно луди”.

На заседанието на Еврогрупата в петък Гърция беше остро критикувана за бавния процес по подготовка на необходимите реформи, които да отключат финансирането на страната от нейните международни кредитори, въпреки че Атина много бързо изчерпва паричните средства и без нови заеми няма да бъде в състояние да обслужва дълговете си в скоро време.

Финансовият министър на Словения предложи по време на срещата, че ако преговорите, които се водят в продължение на три месеца, не доведат до никъде, това може да принуди Еврогрупата да започва да обсъжда възможността за "План Б", а именно - какво ще се случи, ако Гърция изпадне в неплатежоспособност. Той е бил подкрепен от финансовите министри на Словакия и Литва, но идеята за обсъждане на "План Б" е била отхвърлена от шефа на Еврогрупата Дейселблум, съобщават неназовани участници на петъчната среща на Еврогрупата.

Междувременно президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман изрази безпокойство относно програмата за спешно финансиране на гръцките банки с оглед на факта, че няма подобрение на ликвидната ситуация в страната.

Говорейки на съвместна пресконференция с немския министър на финансите Волфганг Шойбле след петъчната среща на Еврогрупата, шефът на Бундесбанк заяви:

„Както знаете имам притеснения относно предоставянето на спешна ликвидност, тъй като банките в страната не правят всичко необходимо, за да подобрят ликвидната си ситуация.”

В петък председателят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че Механизмът за спешна ликвидност (програмата ELA) ще продължи да оказва подкрепа за гръцките банки, стига те да са платежоспособни и да имат адекватно обезпечение.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »