Вано, Сбербанк: Населението на Гърция разбира, че няма алтернатива на Еврозоната

26 април 2015 - 22:30 |   Прочетена (795) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Населението на Гърция разбира, че няма алтернатива без участие в Еврозоната и в Европейския съюз. Това каза пред телевизия „България Он Ер” финансистът Владимир Вано, председател на аналитичния отдел на най-голямата руска банка - Sberbank Europe AG за Централна и Източна Европа, базиран в Братислава.

По повод преговорите между Гърция и финансовите министри на Еврозоната, които приключиха без съществен резултат, той коментира, че ситуацията наистина е сериозна, цитира го investor.bg.

„По Euronews гръцкият финансов министър каза, че са все по-близо до споразумение. Това, което се чу от министрите и другите официални лица на срещата е, че е имало преговори и те продължават. Министърът на финансите на Словения заяви днес, че те са готови за план „Б“ и търсят различен вариант на преговори, така че трябва да разберем, че няма план „Б“ – дори технически няма такава подготовка. Най-важното, което трябва да запомним от днес е, че над 70% от гърците искат да останат в Еврозоната и Европейския съюз“, заяви финансистът. 

Според него страната е направила през последните пет години прогрес в своята икономика и публични финанси.

На въпрос какво пречи да се постигне споразумение, той отговаря:

„Осем от 10 гърци разбират каква е ползата от това да имат евро, да са в Еврозоната. Проблемът обаче дойде след парламентарните избори, когато партията, която дойде на власт, обеща да не спазва на 100% всички мерки за икономии, които трябваше да бъдат въведени“.

Владимир Вано е убеден, че всички участващи в преговорите разбират, че ако не се постигне споразумение, това ще предизвика много тежка ситуация. Важното е, че населението на Гърция разбира, че няма алтернатива без участие в Еврозоната и в Европейския съюз.

Финансистът припомня, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи финансирането на страната, също така ще направи каквото е в нейната власт, за да поддържа необходимата ликвидност в банките в Гърция. Вано допълва, че от началото на годината ЕЦБ продължава да налива пари, което подобрява ситуацията и в Германия, и в Еврозоната и оказва своето влияние върху цялостната икономика.

Анализаторът прогнозира, че Гърция ще премине през години на труден период и това е необходимо за възстановяването на икономиката.

 Не съм песимист и нека да си припомним как изглеждаха страните в Източна Европа преди 20 години и страните, които успяха да въведат успешно реформи, те успяха да се възстановят за по-кратко от две десетилетия, казва той.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »