ЕС: Никакви пари за Гърция, докато не стартира реформи

24 април 2015 - 19:24 |   Прочетена (1380) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Министрите на финасите от еврозоната предупредиха Гърция днес, че няма да получи повече помощи, докато лявото правителство на страната не се ангажира със завършен план за икономически реформи, в момент когато страната се доближава все по-близо до фалита, пише Ройтерс.

Министърът на финансите на Гърция Янис Варуфакис имаше тежка сутрин, в която колегите му министри се оплакаха от преговори, „които не водят до никъде”, а един от министрите заяви, че може би е дошъл моментът правителствата да се подготвят за план Б – фалит на Гърция.

Йерун Дейселблум, холандският министър, който председателстваше срещата в латвийската столица Рига „тръшна вратата” пред предложението на Варуфакис за ранно отпускане на кеш, срещу частични реформи.

„Нужен е пълен и детайлен списък с реформи” – заяви по време на пресконференцията след срещата Дейселблум. „Нужна е всеобхватна сделка, преди да има отпускане на каквито и да е средства... Всички сме наясно, че времето изтича.”

Той добави също, че оставащите 7.2 милиарда евро по спасителния план за страната, които в момента са „замразени” в изчакване на предложенията за реформи, няма да са налични след юни и че кредиторите на Гърция няма да говорят за дългосрочно финансиране и облекчаване на дълга, докато Атина не изпълни изцяло междинното споразумение.

В знак за отчаянието от ситуацията, дискусиите продължиха малко над час, а министрите отказаха след нея да дадат детайли за въпроси, като какви са реалистичните бюджетни излишъци, които Гърция може да преследва, тъй като Гърция не е била подготвила никакви детайли.

Гръцкият премиер Ципрас заяви след срещата с германския канцлер Меркел в четвъртък, че се надява на споразумение до края на месеца, а Меркел потвърди днес призива си за скорошна договорка.

Но Дейселбулм заяви, че финансовите министри ще разгледат напредъка само на 11 май, ден преди Гърция да трябва да направи важни плащания, за 750 милиона евро към МВФ, за които не е ясно откъде ще намери средства.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че централната банка ще продължи да отпуска спешни помощи за гръцките банки, докато те са платежоспособни. Но Драги предупреди, че скокът в доходностите на гръцките ДЦК увеличава стойността на обезпеченията, които банките трябва да представят, за да получат средства.

Изправени пред вълна от отлив на депозити, гръцките банки оцеляват благодарение на спешна помощ от 75.4 милиарда евро от гръцката централна банка. Но критиките за помощта към тях в самата ЕЦБ нарастват, твърдят източници на Ройтерс в ЕЦБ.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »