Шансовете за сделка с Гърция в Рига са „практически нулеви”

24 април 2015 - 14:16 |   Прочетена (743) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Министрите на финансите от еврозоната се събират днес в Латвия, като Гърция е водещата точка в дневния им ред, но нито участниците, нито анализаторите очакват гръцката драма да доведе до сделка днес.

Още с пристигането на министрите в Рига, мнозина от тях отхвърлиха всяка вероятност за договорка за отпускане на спасителна помощ, в замяна на провеждането на реформи от страна на Гърция.

„Нека ускорим нещата. Има усещане за спешност... Гърция се нуждае от приемането на реформи” – заяви бившият френски финансов министър и настоящ икономически  еврокомисар Пиер Московиси.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че не вярва, че ще има значим прогрес по отношение на Гърция в Рига, докато австрийският му колега казва, че е „доста раздразнен” от липсата на прогрес по отношение на реформите.

Повечето икономисти не хранят големи надежди за срещата, като нарастват опасенията, че за пореден път решаването на проблема ще се отложи във времето, а страната остава на ръба на банкрута и на излизането от еврозоната.

Болезнено бавното развитие по отношение на предлагането на план с реформи от Гърция и спасителният план, който бе удължен с четири месеца през февруари, се очаква да са водещи точки в дневния ред.

Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор на CMC Markets, пише в свой коментар от днес, че „очакванията за сделка между Гърция и кредиторите й са реално нулеви.”

„Толкоз за крайния срок, наложен от работната група на Еврогрупата (б.р – групата на заместник-министрите на финансите на отделните страни) миналата седмица. Отлетя, като всеки друг краен срок преди него, изпарявайки се в чист въздух”.

„Тройката” от международни кредитори иска Гърция да предложи широкомащабен план с реформи, на пенсионната система и на трудовия пазар, както и да стартира приватизационната програма и мерки за съкращаване на разходите. Но лявото правителство на страната, избрано през януари на гребена на популистката вълна, не е склонно да провежда подобни реформи.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »