Скандинавската Норд пул спот ще е операторът на българската енергийна борса

22 април 2015 - 16:38 |   Прочетена (825) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Независимата българска енергийна борса и Норд пул спот (Nord Pool Spot) обявиха днес подписване на споразумение за сътрудничество, целящо подготовката и задействането на първия всеобхватен български енергиен пазар, съобщи на сайта си Норд пул спот.

Независимата българска енергийна борса се е ангажирала да развива прозрачен и ефективен български енергиен пазар и да даде възможност за своевременно и надеждно прилагане на целевия модел на ЕС.

За да осигури изпълнението на целите и ангажиментите си, като същевременно предоставя стойностна услуга на българските потребители, Независимата българска енергийна борса определи Норд пул спот за партньор за предоставяне на системите за търговия, както и да управлява пазара като доставчик на услугата, се посочва в съобщението.

Очаква се българската енергийна борса да заработи до края на четвъртото тримесечие на годината. Норд пул спот управлява водещи европейски енергийни пазари,
се посочва в съобщението на компанията.

Вероятно още следващата седмица България ще сключи договор за организиране на енергийната си борса, каза по-рано в интервю за БТА председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

„Борсата ще бъде организирана със съдействието на голям  чуждестранен оператор, което ще даде гаранция, че тя ще  функционира съгласно европейските правила. Операторът е от  страна, която се слави с най-ниската корупция не само в ЕС, но и в света”, посочи Иванов.

Излизането на всички потребители на електроенергия на борсата трябва да стане възможно най-скоро - в края на тази или началото на следващата година и това няма да доведе до увеличение на цената за гражданите или поне не драстично, защото добавката "задължение към обществото" ще бъде разпределена равномерно върху всички потребители, не само върху битовите, обясни Иванов.

Преди да се случи това обаче трябва да бъде изчистен дефицитът на НЕК и да бъдат променени правилата за търговия с електроенергия, така че да станат равнопоставени всички участници на пазара.

Според Иванов досега НЕК е била в привилегировано положение, което трябва да бъде променено. КЕВР ще положи всички усилия да стопи дефицита на НЕК, без да се налага да се повишава цената на електроенергията за гражданите, подчерта Иван Иванов.

Очаква се около 100 млн. лв. да бъдат спестени на компанията от въвеждане на изискването да бъдат спазвани лимитите за изкупуване на зелена енергия, други 240 млн.лв. трябва да дойдат като приход от продажбата на квоти зелена енергия, а 97 млн. лв. се спестяват на НЕК от споразуменията за намаляване на цената за разполагаемост с двете
американски централи, посочи председателят на КЕВР.

Очаква се сериозна икономия на средства и от намаляване на изкупуваната енергия от заводските централи и топлофикациите, но това не може все още да бъде изчислено.

В областта на ВиК сектора се очаква приемането на две нови наредби за качество на водата и за цената на водата, които ще доведат до намаление на цените на услугите за няколко оператора, но не и за оператора в София, каза още Иван Иванов.

Норд пул спот е европейски енергиен лидер, който оперира пазарите на девет страни в северната част на континента, включително скандинавските и прибалтийските. На тези пазари пък търгуват 380 компании от 20 държави.

Норд пул спот е собственост на операторите на преносните системи на Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Естония, Литва и Латвия.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »