Схващането, че Grexit-ът ще има ограничено влияние върху еврозоната е погрешно, казват анализатори

22 април 2015 - 13:28 |   Прочетена (726) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Схващането на финансовите пазари, че едно излизане на Гърция от еврозоната ще има ограничено влияние е погрешно, коментират някои анализатори.

Чиновници от еврозоната се срещат в Латвия по-късно през седмицата, за да дискутират спасителните сделки между Гърция и кредиторите й, при нарастващи коментари, че времето за страната за избягване на фалита изтича и тя може да бъде изхвърлена от 19-членната еврозона.

„UBS не вярва и не базира сценариите си на излизане на Гърция от еврозоната”, казва Пол Донован, икономист на UBS.

„Но изглежда съществува схващане на финансовите пазари, че ако Гърция излезе от еврозоната, това ще се разглежда като изолиран инцидент. Тази вяра ни изглежда опасна.”

Донован коментира че схващането, че проблемите на Гърция са различни от тези на еврозоната личи от последните търсения в интернет. Търсенето на термина "Grexit" в Google скача, докато това на „евро криза” и „колапс на еврото” – не, въпреки че при кризата през 2012 с Гърция имаше огромен скок и при тях.

При настоящата криза доходностите по облигациите на останалите периферни страни от еврозоната, в миналото считани като най-уязвими от заразен ефект от гръцката криза, не последваха гръцките.

Доходностите по гръцките ДЦК нарастват рязко тази седмица, отразявайки повишения риск за притежателите им. Бенчмарковата 10-годишна емисия вчера имаше доходност от 13%, далеч над испанската – от 1.48% и португалската – от 2.12%.

Въпреки че отчасти това може да бъде обяснено с програмата на ЕЦБ за покупка на активи, която оказва натиск над доходностите, до известна степен се дължи и на намалелите страхове за заразен ефект при тези държави от гръцката криза.

Донован коментира, че всяка потенциална „зараза” от гръцката криза ще дойде през банковата система. Ако Гърция напусне еврозоната, казва той, парите в техните банки ще бъдат преденоминирани в новата валута, която вероятно ще се срине, като стойност, което ще доведе до фалити на вложителите.

Вложителите в останалите страни от еврозоната може да смятат, че техните спестявания са в безопасност, тъй като тяхната страна няма опасност да напусне еврозоната, но може и да не се чувстват толкова сигурни и да решат да изтеглят вложенията си, смята Донован.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »