КЗК иска помощ от ДАНС и прокуратурата, за адреса на купувача на БТК

22 април 2015 - 12:46 |   Прочетена (669) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Комисията за защита на конкуренцията е поискала съдействието на ДАНС и прокуратурата, за да издирят адреса на регистрираното в Люксембург сдружество  LIC33, обявило се за купувач на БТК и още седем български дружества, между които фирми от военнопромишления комплекс, авиацията, недвижими имоти и медии. Това съобщиха от антимонополния регулатор в потвърждение на днешна публикация в "Труд".

За сделките с дяловете на дружествата, принадлежащи на Цветан Василев, съобщи белгиецът Пиер Луврие на пресконференция в София преди месец. По думите му активите са придобити за 1 евро с ангажимент да се изплатят дълговете на компаниите. След това НАП наложи запор на акциите, а КЗК започна разследване.

Антимонополната комисия информира днес, че на 30 март е изпратила писмо до LIC33 на адрес 20, Rue Cambon, 75001 Париж с искане за информация за тези сделки. Този адрес е взет от сайта на компанията, появил се в интернет на 19 март, ден след обявяването на сделката. На  14 април обаче писмото е върнато обратно с отметка от френските пощи "адресатът е непознат на посочения адрес".

КЗК ще продължи с усилията си да получи информация от LIC 33 относно евентуалните сделки по придобиването на БТК ЕАД, "Нуртс България" АД, "Фърст Диджитъл" ЕАД, "Дунарит" АД, "Авионамс" АД, ТВ 7 ЕАД, "ГАРБ Аудиенс Рисърч България" АД и "Сана Спейс хотел Хисаря" АД, уверява комисията.

Нейната оценка е, че получените досега отговори поставят под съмнение дали изобщо има реални сделки по прехвърляне на собствеността.

Досега в КЗК не е постъпвало запитване за разрешение за тези сделки, както се изисква по закон. Няма уведомление и от Европейската комисия LIC 33 да е поискала разрешение от Брюксел.

След получаването на цялата изискана информация от въпросните 7 дружества КЗК ще прецени дали са налице основания за образуване на производство.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »