Евростат изразява резерви към данните на НСИ за дефицита

21 април 2015 - 15:49 |   Прочетена (1094) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

България остава страната с третия най-нисък дълг в Европейския съюз, въпреки че за една година той е нараснал от 18.3 на 27.6% от БВП, показват предварителните данни на Европейската статистическа служба Евростат за 2014 г.

Службата обаче изразява резерви към качеството на данните, докладвани от България, в частта на секторната класификация на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и влиянието на изплатените гарантирани депозити в Корпоративна търговска банка АД върху дефицита.

От Националния статистически институт уточняват, че заедно с Евростат ще обсъдят в следващите месеци как да постъпят в този случай на базата на европейската методология. Това най-вероятно ще доведе до повишаване на дефицита, отбелязва в съобщението си Евростат. 

Според представените днес от Евростат и НСИ първоначални данни, през 2014 г. дефицитът е бил 2.8%, което е под допустимата граница от 3%. Българското Министерство на финансите в началото на февруари прогнозира, че дефицитът за 2014 г. по методологията на Евростат ще е 3.3% от БВП.   

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »