Време е за излизане от щатската борса, съветва Мобиус

21 април 2015 - 10:38 |   Прочетена (1114) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Инвеститорите трябва да предприемат ротация, от щатските акции към тези на по-добре представящите се пазари, препоръча инвеститорът-ветеран Марк Мобиус днес, предупреждавайки, че стартиращият сезон на отчетите в САЩ ще донесе неприятни изненади.

„Печалбите в САЩ няма да са така добри, както хората очакват, тъй като просто има твърде много насрещни ветрове”, коментира пред CNBC Мобиус, който е изпълнителен директор на Templeton Emerging Markets Group.

Първата причина за отслабването им, според Мобиус, е че възстановяване на щатската икономика е все още в зародиш. Той не спести и критики към правителството на Обама, добавяйки, че „натискът над бизнеса при тази администрация бе много, много голям”.

„Те мразят банките, така че банките не можаха да окажат подкрепата на бизнеса, от която той се нуждаеше. Като резултат, компаниите трупат кеш и предприемат обратни изкупувания на свои акции. Това не помага много на резултатите им, така че растеж няма, освен в технологичния сектор.”

Въпреки че на щатския пазар все още има възможности, като компаниите с глобален фокус, все по-належащо става за инвеститорите да се преместят към развиващите се пазари, съветва Мобиус.

Ръстът на борсите на развиващите се пазари далеч задминава този на щатската тази година. Индексът MSCI Emerging Markets отчита ръст от 8.5% от началото на годината, при повишение от 2% за S&P 500.

Мобиус, който е оптимистично настроен за ред азиатски пазари – като Китай, Индонезия, Тайланд и Тайван, заяви, че регионът е добре подготвен да удържи на всяка потенциална криза, която може да предизвика евентуално повишаване на лихвите от Фед.

„Повишението на лихвите от Фед няма да има такова голямо отражение за останалия свят, защото останалият свят увеличава монетарната си база.” – коментира той, визирайки монетарните програми на ЕЦБ и Японската централна банка, които внасят на пазарите огромна ликвидност.

Сред азиатските икономики, Китай е номер едно, уверен е Мобиус.

Прословутият с волатилността си китайски пазар расте драматично от началото на тази година, като се покачва с 30%. Ралито се прехвърли и към търгуваните в Хонконг акции от клас Н, на китайските компании, търгувани във финансовия център.

„Китай е номер едно, заради огромното разнообразие от възможности, които има сега, с въвеждането на връзката между борсите” – коментира той, визирайки схемата за свързване на Хонконгската и Шанхайската борси.

Схемата позволява на инвеститори от Китай и от Хонконг да инвестират в акции на другия пазар, до определена дневна квота.

„Едва наскоро получихме разрешение да влезем в програмата. Това означава цяла нова ера, защото тези А-клас акции (б.р – търгуваните в Шанхай) се отварят пред нас, а много от тях са с атрактивни цени.”

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »