България стартира конкурсите за проучване на залежи в блоковете "Терес" и "Силистар"

20 април 2015 - 15:58 |   Прочетена (1263) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Конкурсите за търсене и проучване на нефт и природен газ в блоковете "1-22 Терес" и "1-14 Силистар", разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море, вече са в ход. На 18 април обявата за тях бе публикувана в официалния вестник на Европейския съюз, съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката.

Разрешенията за търсене и проучване ще се издават за петгодишен срок. В конкурсите ще могат да участват както самостоятелни компании, така и обединения. Те трябва да имат поне 150 млн. евро приходи от продажби общо за последните три финансови години. Офертите на участниците ще бъдат оценявани според предлаганите работни програми и бонуси, както и предвидените средства за опазване на околната среда.

Участниците могат да купуват конкурсни книжа до 120-ия ден от обнародването на обявите и да подават заявления за участие до 140-ия ден. Офертите се внасят до 155-ия ден от обнародването на конкурсите. Това означава, че титуляри на разрешенията за двата блока могат да бъдат избрани в началото на есента.

В прессъобщението се посочва, че с обявяването на конкурсите правителството потвърждава ангажимента си да намали зависимостта на България от внос и за разработи собствени източници на енергийни ресурси. 

Очакванията на кабинета са конкурсите за двата блока да привлекат вниманието на световните лидери в бранша, след като в близост компаниите "Тотал", ОМВ и "Репсол" вече проучват блок "Хан Аспарух". Цитират се прогнози на експерти, според които потенциалът за собствен добив на природен газ и нефт в Черно море е значителен след като резултатите от аналогични проучвания в румънски териториални води са оптимистични.

Увеличаването на местния добив ще осигури на българските потребители природен газ на конкурентни цени, се посочва в съобщението.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »