БНБ е препоръчала на гръцките банки в България да изчистят портфейлите си

20 април 2015 - 10:10 |   Прочетена (980) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Банките с гръцка собственост, опериращи в България, са били посъветвани от БНБ още преди месец да изчистят портфейлите си от ценни книжа и депозити, които биха донесли загуби, в случай че Гърция напусне еврозоната, информира "Капитал Daily" в днешния си брой. 

Според източник от кредитна институция с акционери от Гърция те са били "вежливо посъветвани за това преди повече от един месец". Според същия източник и без инструкцията местните поделения на гръцките банки отдавна са изчистили балансите си от подобни активи и не са заплашени директно от евентуално влошаване на икономическата ситуация в южната ни съседка.

Информацията, чеподобни действия са предприели централните банки на всички държави от региона, в които гръцкият банков бизнес има влияние, публикува в края на миналата седмица влиятелният гръцки вестник "Катимерини".

В България оперират четири банки с гръцки централи - ОББ, "Пощенска" и "Пиреос" през местни дружества и "Алфа банк" като клон. Те държат 23% от активите в системата към края на миналата година.

Според банков експерт, цитиран от "Капитал Daily", дори и без подобна инициатива местните поделения на гръцките банки нямат експозиции в опасни активи и не са изложени директно на риск заради Гърция.

Всички в групата отчитат висока капитализация и ликвидност и са изложени единствено на риска от българските кредитополучатели и съответно от българската държава. Единственият въпрос, който се повдига в средите по темата, е свързан с "Алфа банк", тъй като тя клон на банката в Гърция и оперира по гръцкото законодателство и регулации. Дори и така обаче, БНБ разполага с инструментариум да й повлияе за елиминиране на потенциалния риск от загуби.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »