"Катимерини": Съседните страни поставят под карантина филиалите на гръцки банки

17 април 2015 - 18:54 |   Прочетена (1494) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Съседните на Гърция държави поставят под карантина филиалите на гръцки банки, за да сведат до минимум опасността от заразяване на собствените си кредитни системи, в случай че преговорите между Атина и чуждестранните й кредитори се провалят, информира агенция ДПА, цитирайки публикация в гръцкия вестник "Катимерини". 

Централните банки на Албания, България, Кипър, Румъния, Сърбия, Турция и Македония са накарали гръцките банкови филиали да сведат до нула експозициите си в гръцки ценни книжа, заеми и държавни облигации. 

Решението идва на фона на преговорите за постигане на споразумение за спасителна помощ на Гърция. Споразумение е нужно, за да се отблокират 7.2 милиарда евро помощ, останали от сегашната спасителна програма, осигурени от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, припомня БТА. 

Еврокомисията съобщи вчера, че напредъкът в преговорите е незадоволителен преди срещата на 24 април на финансовите министри от еврозоната.

Банките гръцка собственост в България са Обединена българска банка (ОББ), Юробанк (Пощенска банка) и Пиреос, а "Алфа банк" оперира на българския пазар чрез клон. 

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »