Фабер: Гърция е банкрутирала и трябва да обяви фалит

17 април 2015 - 14:10 |   Прочетена (2977) |   Препоръчай (3) |   Коментари (0)

Гърция е банкрутирала и трябва да обяви фалит, заяви прочутият инвеститор Марк Фабер в ефира на CNBC днес, добавяйки, че в еврозоната се играе „геополитическа игра на шах”.

Коментарите на автора на аналитичния бюлетин "Gloom, Boom & Doom Report," идват в момент на нарастване на напрежението между Гърция и кредиторите й.

Организациите, които контролират спасителните планове за страната, на обща стойност от 240 милиарда евро, настояват, че страната няма да получи последния транш, от 7.2 милиарда евро, ако не изпълни поетите ангажименти за реформи.

Фабер, известен заради песимистичните си прогнози като „Доктор Гибел”, заяви, че фискалната ситуация на Гърция е непоправима.

„Дори ако гръцката икономика расте с 10% годишно, през идните 10 години, тя няма да успее да върне дълговете си.” – коментира той.

„Банкрутирала е. По-добре да приемем реалността и да не продължаваме да отлагаме решението... Гърция трябва да обяви фалит.”

Фабер коментира, че въпреки че Гърция трябва да напусне еврозоната и да въведе паралелна валута, роля играе и геополитиката, тъй като Европа няма да остави някоя от страните – членки да напусне валутния блок.

„Аз лично смятам, че въпросът не е толкова икономически, колкото политически” – заяви швейцарецът, който от дълги години живее в Азия.

„Европа, и особено НАТО, САЩ, не искат Гърция да напуска еврозоната, защото ако го направят, ще дойдат други, които ще почукат на вратата на гърците – китайците, руснаците. До голяма степен се играе геополитическа игра на шах.”

Гърция и кредиторите й спорят по реформите, които страната трябва да се ангажира да проведе, поради което последната част от спасителните помощи остава „замразена”. Това повишава спекулациите, че страната няма да успее да изпълни следващите си плащания и ще фалира, което от своя страна може да означава, че ще напусне еврозоната.

ЕЦБ ще загуби при гръцки фалит, поради което Атина е в позиция да предоговори по-добри условия по спасителната програма и връщането на дълговете, коментира Фабер.

„ЕЦБ и европейските банки трябва да поемат огромни загуби по заемите си към Гърция и по облигациите, които държат, ако тя фалира. Смятам, че Гърция има много силна преговорна позиция. Ако не искат да плащат – какво ще им направят, ще нахлуят и ще ги избесят всички ли?” – попита в традиционния си колоритен стил Фабер.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »