НАП е поискала запор върху акциите на собствениците в "Литекс моторс"

13 април 2015 - 20:10 |   Прочетена (1748) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Националната агенция за приходите е поискала запор върху акциите на на собствениците в "Литекс моторс", съобщи „Капитал”, като се позовава на документи, публикувани в Търговския регистър.

Исканията все още не са вписани, защото се изчаква обработката им.

На 2 и на 3 април двама публични изпълнители от НАП - София — Росица Янева—Гурева и Мария Попова, са наложили запор върху акциите в "Литекс моторс", собственост на "Уотърсий лимитид" и на "Терексим". Причината са бъдещи публични вземания.

Гурева е запорирала акциите на "Терексим" в автомобилния завод (38.6%) заради публично вземане с предполагаем размер от 109 хил. лв. Размерът на вземането, заради което Попова е наложила другия запор, не се посочва. Той е наложен върху 60.4% от капитала, собственост на "Уотърсий лимитид" - дружество, което според Търговския регистър се контролира от Данаил Ганчев, сина на Гриша Ганчев.

Другият акционер "Терексим" е собственост на Илия Терзиев, изпълнителен директор на "Литекс моторс". Пред "Капитал Daily" той казва, че не знае за запорите (разговорът е проведен в четвъртък). В понеделник Гриша Ганчев също обясни, че няма такава информация и доколкото знае, данъчната ревизия в "Литекс моторс" е приключила преди два месеца. За да има запор от публичен изпълнител за обезпечение на бъдещо вземане, трябва да е направена данъчна ревизия.

Запознати с бизнеса на Ганчев коментират, че вероятно става въпрос само за превантивни действия спрямо бизнесмена, който изглежда близък до Цветан Василев. Ганчев държи контрола върху активи, които бяха част от предприятията, кредитирани от КТБ, и те все още са извън владението на групата около депутата Делян Пеевски.

Всъщност, дори и да иска да смени собствеността върху завода за автомобили (каквото намерение не е заявявано), Ганчев пак би могъл да го направи, като просто се променят акционерите в 'Терексим" и "Уотърсий лимитид".

"Литекс моторс" беше един от най-големите кредитополучатели от КТБ, като до 11 март тази година заводът за автомобили беше заложен в банката заради кредит от 15.9 млн. евро. Според документите синдиците на КТБ са се съгласили залогът да бъде заличен, най-вероятно след изплащане на задълженията към банката. Точно обяснение в договорите няма. В края на миналата година върху производителя на автомобили е учреден нов залог в полза на "Литекс комерс" за общ дълг от 12.03 млн. лв. От тях 3.3 млн. лв. са отпуснати и усвоени като паричен заем за "Литекс моторс", а останалите са задължения на предприятието към китайската Great Wall Motor Company limited.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »