Брюксел: Няма механизъм за изключване на Гърция от еврозоната

10 април 2015 - 18:09 |   Прочетена (1090) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Юридически механизъм за изключване на Гърция от еврозоната не съществува, заявиха от пресслужбата на Eвропейската комисия.

Брюксел обяви това заради публикации в европейски медии, че е възможно Гърция да бъде изключена от еврозоната, ако обяви, че не може да погасява финансовите си ангажименти по отпуснатите кредити.

Британският в. "Таймс" писа, че държави-членки на ЕС подготвят план за изключването на Гърция от еврозоната, ако Атина обяви фалит през май. Според изданието подобен план бил описан в документ, изготвен от Министерството на финансите на Финландия в сътрудничество с Германия.

"С мълчаливото съгласие на останалите страни от еврозоната започна процес, който може да завърши с изключването на Гърция от еврозоната", се казва в цитираният от "Таймс" документ с дата 27 март.

"Юридически механизъм за изключване на Гърция от еврозоната не съществува. ЕК се ръководи в действията си от вече достигнатите договорености между Атина и международните кредитори на базата на новата програма за реформи за продължаване на международната финансова помощ за страната", отбелязват от ЕК.

82% от гърците искат страната им да остане в еврозоната, сочат данните от социологическо проучване, направено от агенцията Metron Analysis и цитирано от eлектронното издание GRReporter. Едва 14 на сто от анкетираните са на мнение, че връщането към драхмата ще подобри икономическото състояние на Гърция. 4% от участниците в допитването са отказали да отговорят. Проучването е направено в първите дни на април.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »