В Гърция се стреснаха от коментарите на Бъфет и Даймън

10 април 2015 - 09:10 |   Прочетена (2368) |   Препоръчай (3) |   Коментари (3)

Най-опасният коментар по отношение на бъдещето на гръцката икономика бе направен от легендарния американски инвеститор Уорън Бъфет преди десетина дни, пише Никос Констандрас от вестник „Катимерини”.

„Ако се окаже, че Гърция напусне, това може да не е зле за еврото”, коментира Бъфет пред телевизия CNBC. Според него едно излизане на гърците от валутния съюз ще помогне на останалите страни в него да постигнат по-конструктивни позиции относно фискалната политика.

„Ако всеки разбере, че правилата означават нещо и ако постигнат общо споразумение по фискалната политика или нещо от този род, то те (ще докажат, че) са сериозни, това може да се окаже нещо добро...”

Въпреки многото „ако”, посланието е ясно и е важно на няколко нива, пише Констандрас.

За първи път, сериозен глас от САЩ повдига въпроса, че вероятността страната ни да напусне еврозоната би била полезна за еврото, пише журналистът.

Досега, само различни евроскептици призоваваха за това Гърция да напусне, докато щатски анализатори и чиновници изразяваха страх от всяко нещо, което може да разтърси глобалната икономика.

Асът в преговорната стратегия на Атина бе страхът на американците и опасенията на европейците, че едно излизане на Гърция може да означава, че целият европейски проект е уязвим и отменим. Друг важен проблем бе възможността щатските фонд мениджъри да видят напускането на Гърция като началото на края на еврото, което да ги накара да се изтеглят от Южна Европа или дори от цялата еврозоната.

Оракулската декларация на Бъфет може да промени всичко. Въпреки че гръцкото правителство все още твърди, че останалите европейски страни и кредитните институции блъфират и ще приемат аргументите на Атина до 24 април (министър Алекос Флабурарис по Мега ТВ в четвъртък), нашите партньори започват да разглеждат вероятността напускането на Гърция да е всъщност полезен акт, който да укрепи еврото.

От страха от непрогнозируемите последици от напускането ни, скоро може да станем свидетели на това да бъдем окуражени да излезем от еврозоната, пише Констандрас.

Премиерът Ципрас декларира в Москва в сряда, че гърците са съсобственици на кораба, наречен Европа и са равни на останалите пътници, подчертавайки, че няма опасност Гърция да се окаже извън борда.

В очите на партньорите ни, обаче, няма „пътници”, а всеки трябва да вземе гребло и да се напрегне.

Също в сряда, по време на срещата на финансовите министри в Брюксел, когато гърците декларираха, че са останали без пари, партньорите заявиха, че очакват до шест дни да чуят, че Атина има сериозно намерение да провежда реформи.

Вчера Джейми Даймън, изпълнителният директор на JPMorgan Chase, най-голямата банка в САЩ, по размер на активите, заяви в писмото си до акционерите на банката, че трябва да са подготвени за напускането на еврозоната от Гърция. След първоначален период на хаос, това може да е от полза за еврото, отбелязва той, тъй като „ще накара останалите страни да проведат по-големи структурни реформи”.

Посланието на Бъфет бе получено. Сега от Гърция си зависи да покаже защо трябва да остане в еврозоната, пише Констандрас.

Етикети:

,

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

tarantula
10 април 2015 - 10:54
1
Акъл им се е подместил. Те са нагли тия - до последно ще извиват ръце с увереността си, че са изключителна и незаменима нация. Па износа им е колкото на България
Omaha Oracle
14 април 2015 - 02:11
2
Този пенсионер от средният запад нищо интересно не е казал от 40 години насам.
я
15 април 2015 - 00:03
3
Ще излязат, това е сигурно. Те искат да бъдат отстранени, а не сами да напуснат. След което ще спрат да плащат дълговете си. Ще се завъртят около Русия и Китай. Ще си стаилизират икономиката и ще изнудват европа за всякакви отстъпки за да започнат да си плащат дълговете. Тия ще се опавят чудесно, ние затъваме безнадежно.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »