Горанов: Премахнахме възможността да се краде ДДС

07 април 2015 - 12:33 |   Прочетена (695) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

„Премахнахме възможността да се краде ДДС”, обяви финансовият министър Владислав Горанов на среща на членове на правителството с представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). 

Той подчерта, че без видим растеж на брутния вътрешен продукт само за 100 дни приходните администрации са успели да постигнат значителен ръст на приходите и така аргументира успехите на държавата в борбата със сивия сектор.  

В отговор на въпроси на бизнесмени Горанов повтори, че не се планира въвеждане на  диференцирана ставка на ДДС за храните. С обратното начисляване на ДДС на зърнения пазар е премахната възможността да се краде ДДС, а не да се събира повече, каза министърът. 

Запитан как ще се променят в годините акцизите на цигарите, посочи, че нищо няма да се променя и при тях, а държавата ще прилага минималните изискуеми от ЕС  нива. 

В отговор на оплакване, че търговски вериги бавят разплащанията с доставчиците си по 6 месеца и повече, Горанов призна, че има дефицит на справедливост в търговския оборот, защото евродиректива и действащите закони регулират скоростта на разплащанията.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски препоръча на потърпевшите фирми да спрат доставките към некоректните си клиенти и да ги съдят. "Без да влизаме в ролята на мешерето, ще се опитаме да помогнем и на вас, и на тях",  коментира темата председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, който напомни, че веригите са също членове на работодателската организация. 

Запитана докога България няма да предприема нищо по отношение на шистовия газ, министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че няма да се предприема нищо докато не са налице технологии, които да гарантират безспорно спазването на екологичното законодателство. 

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »