Ще промени ли пазара на злато бижутер №1 на Индия?

06 април 2015 - 22:51 |   Прочетена (1757) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Може и да се окаже еднократен акт, а не тенденция. Но една група в сектора за преработка и търговия със злато излезе с уникална стратегия, която може да промени пазара.

Групата е най-големият индийски производител на бижута - Rajesh Exports. Тя заяви, че предприема необичайна стъпка, за да си гарантира доставките на злато.

Ще купува златни мини.

Собственикът на фирмата, Раджеш Мехта, коментира пред репортери в Австралия, че е на посещение в страната, в търсене на потенциални цели за придобиване. Добавяйки, че фирмата му е наела инвестиционни банкери, за да идентифицират активи, които „да гарантират надеждни и постоянни доставки за компанията ни”.

Очевидно нуждите им са значими, предвид това, че Мехта индикира, че може да похарчи до 700 милиона долара за да придобие „собствеността или дълговете” в минни проекти.

„Искаме, също така, да инвестираме в сектора за търговия на дребно с бижута в Австралия”, коментира той. „Намерението ни е да взимаме златото от тук, да го преработваме в Индия и да го доставяме обратно тук, на търговските линии, които ще създадем тук.”

Разбира се, намеренията на една компания не създават тенденция в индустрията. Но по отношение на Rajesh Exports, това не е точно така – фирмата има значително влияние от гледна точка на търсенето на злато – в момента тя потребява по 140 тона злато годишно. А това е 15% от обема на вноса на Индия.

Ходът показва и интересна тенденция при пазара на суровини напоследък, при която крайният ползвател на метала е и активна страна в процеса по финансиране на нови минни проекти.

Подобни ходове видяхме от някои големи държавни фирми в Азия, на пазари – от мед и платина, до въглища. Но покупката на активи от Rajesh Exports ще е един от първите подобни набези на краен купувач на пазара на злато.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »