Изнесените от България пари се връщат като „чужди инвестиции”, смята Калфин

05 април 2015 - 17:37 |   Прочетена (855) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

Изнесените в последните десетилетия пари се връщат като чуждестранни инвестиции от офшорни компании с неясни собственици. Тези, които са изнесли средствата, нямат капацитета да ги управляват на борсата в Ню Йорк или Лондон. Те имат капацитета тук да контролират процеси. Това коментира в предаването "Неделя 150“  на БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин:

„Голяма част от чуждите инвеститори, които видяхме през последните 25 години в България, се оказаха инвеститори, зад които стоят изнесени български пари. Те успяха да се доберат до инструментите, с които да контролират управлението. Тази порочна връзка между властта и парите се обърна и започнаха парите да контролират властта”.

Калфин беше категоричен, че властта не се учи от грешките си:

„Когато елементи на националната сигурност преминат в частни ръце, се достига до положението, в което се осъзнава, че не може да се контролира собствената сигурност. Аз няма да оправдая нито едно правителство, което се е занимавало с подобен вид дейност. Повтаряме едни и същи механизми в държавата и не се учим от грешките си и това е страшното. Хората гледат едни и същи проблеми”.

Министърът коментира, че, въпреки призивите Цветан Василев да се върне в България, той едва ли ще го направи и допълни:

„Аз не очаквам Цветан Василев да се върне, защото се страхува. Проблемът е системен – днес е Пеевски, утре ще е някой друг. Това, което е купил Василев, защо тогава не се повдигна въпросът за националната сигурност? Той ли беше най-добрият съхранител на националната сигурност, че тогава не се пиртеснявахме, а сега се притеснихме?”

Етикети:

Реклама

Коментари »

Аз не очаквам от вас да свършите нещо полезно за българския народ
05 април 2015 - 20:13
1
"Аз няма да оправдая нито едно правителство, което се е занимавало с подобен вид дейност." - Аз не знам,че 2+2=4, или се правя,че не знам.
Ако не беше тъжно,щеше да е смешно.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »