НАП запорира дялове в ТВ 7 и хотели на Цветан Василев

04 април 2015 - 08:55 |   Прочетена (967) |   Препоръчай (0) |   Коментари (2)

Вчера Националната агенция за приходите (НАП) запорира дяловете на “Краун медиа” в телевизия TV7, показва справка в Търговския регистър. Блокирането означава, че собственикът не може да се разпорежда с дела си.

Запорът е наложен заради предполагаемо публично вземане в размер на 9 768 490 лв., пише вестник „Труд”, като цитира запорното съобщение.

TV7 е поредното дружество, свързано с Цветан Василев, на което данъчните налагат запор. Ден по-рано това е направено и върху хотелите от веригата “Сана Спейс”, притежание на “Корси маунти ризорт”. В нея влизат четири хотела: “СПА Хотел Хисаря”, част от “САНА Парк” в курорта Св. св.Константин и Елена, “Глициния” в Златни пясъци, “Белмонт” в Пампорово, “Вила Калина” в Банско и къщи в Боженци.

През последната седмица под ударите на данъчните попаднаха също БТК, НУРТС, “Бромак”, “Фина-Ц”, ТЦ-ИМЕ и “Дунарит”. Върху тях също е наложен запор и притежателят им не може да извършва сделки с дяловете и акциите. На практика от шестте фирми, които Цветан Василев опитва да продаде на люксембургското дружество LIC33, запори досега не са наложени само на ГАРБ, “Фърст Диджитъл” и “Авионамс”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

Рони
04 април 2015 - 13:23
1
И после искате работеща икономика?! Много странно. Как да се случи, след като в България няма инвестиции? Братята Руснаци се дръпнаха от нас и не искат да летуват тук, украинците и те, сега и инвеститорите да си изгоним и съвсем ще я втасаме.
Анонимен
04 април 2015 - 13:25
2
Изпълнителната НАП

Около седмица държавните институции бяха в ступор около мистериозната сделка, в която белгиецът с руски връзки Пиер Луврие обяви, че е купил за 1 евро от Цветан Василев БТК, военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", телевизионните мултиплекси и пийпълметричната "ГАРБ аудиенс рисърч". Изведнъж обаче машината на властта се задвижи, макар и с действия, които не просто са противоречиви, а и трудно могат да дадат смислен резултат.

Към четвъртък НАП блокира акции в три от обектите на едноевровата сделка - БТК, "Дунарит" и НУРТС, а основанието е бъдещи данъчни задължения на собствениците на тези дружества. В повечето случаи формулировката вървеше така: "във връзка с предполагаемо публично вземане от (тук следва малко сума) е наложен запор". Уникалното в картина идва от това, че само в един случай се споменава изразът данъчна ревизия, а в останалите не е ясно на какво основание данъчните твърдят, че търсят суми.

В акцията изглежда, че е важна целта, а не средството. Например при БТК (най-големият телеком с приходи от 800 млн. лв.) предполагаемото вземане от собственика й е за 500 хил. лв., но запорът е върху 100% от акциите й. Възможното данъчно задължение на "Кен трейд" от 77 хил. лв. е употребено два пъти - за запор на микроскопичен дял от капитала на НУРТС, но със същата претенция са блокирани и почти половината от акциите на ТЦ-ИМЕ (ключово дружество на Василев с активи, доколкото може да се вярва на баланса, за почти 900 млн. лв).
Най-абсурден е запорът на "Дунарит". В случая за собственика "Кемира" дори не е посочено основание, нито пък предполагаем размер. Пише единствено - във връзка с очаквани публични задължения…

Дейността на данъчните се разгръща и към други активи на Цветан Василев. Заради предполагаемо негово задължение от 2 млн. лв. са запорирани и 100% от дяловете му в "Бромак" и "Фина Ц". Единствената спомената данъчна ревизия е при "Бромак финанс", където очакваното публично задължение е 300 хил. лв. Затова пък запорът върху "Сана Спейс хотел Хисария" е без никакво основание (за втори път е използвана дефиницията "очаквани публични задължения", като дори не е посочен броят акции, които се блокират.

Всички тези движения на данъчните по никакъв начин не спират сделката с Луврие. Първо, той твърди, че вече е купил. А дори и да не е, собствеността може да се смени при горното по веригата на собствеността дружество, което може да е и в чужди юрисдикции и да не е данъчно задължено в България.

И ако активността на НАП все пак може и да стигне до откриване на някакви задължения за данъци, то при друг държавен орган - Комисията за защита на конкуренцията, машината ще работи на празни обороти. Антимонополният регулатор също обяви, че се захваща с проверка на сделката с Луврие. Тук заноконарушение вероятно има, защото не е поискано разрешение от комисията преди сделката. Но пък ефектът ще е кръгла нула. Причината е, че глобата е 10% от оборота на купувача, а такъв няма, защото това е новорегистрирано дружество в Люксембург.

Законодателната специализация

Депутатите също дадоха своята лепта в прокламираната от премиера Бойко Борисов битка за опазването на активите на КТБ. С подозрително единодушие (вероятно под страх да не би, ако някой се противопостави, да изглежда като защитник на Василев) те първо приеха специални промени в Закона за банковата несъстоятелност, с което вкараха временни синдици с разширени правомощия в банката. А после в комисия се обединиха и около специални правомощия на главния прокурор да спира по своя преценка в изключителни случаи търговски сделки за 48 часа без съдебна санкция. В петък управляващите забавиха тази си идея, но приеха на първо четене промените в ГПК, които също разрешават прокурорска намеса в частни сделки.

И двете решения са спорни най-малкото защото се предприемат без реално обсъждане и с конкретна цел. Юристи, с които "Капитал" разговаря, разкритикуваха промените за несъстоятелността като противоречащи на принципа на правовата държава (защото са ретроактивни), недообмислени и трудно приложими в практиката. Например правото на синдика да иска от съда да се връща имущество с "произход от банката" независимо в чии ръце се е озовало ще изисква солидна аргументация да се защити в съда, при положение че то е стигнало до трети, четвърти или n-ти притежател.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »