Банките са увеличили с над 91 млн. лева приходите си от лихви през 2014

02 април 2015 - 16:32 |   Прочетена (819) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Банките са увеличили с повече от 91 млн. лева приходите си от лихви през 2014 г., сочи анализ на Българската банка за развитие. В него се потвърждава тенденцията за намаляване на лихвените равнища по кредити и депозити.

Общо нетният приход на банковата система от лихви е 2.6 млрд. лева, като в данните не е включена групата на Корпоративна търговска банка, съобщава БНР.

Увеличението спрямо година по-рано се дължи на по-бързото намаляване на лихвите по депозитите, отколкото на кредитите. Потвърждава се и тенденцията, че банките все повече финансират дейността си от привлечен ресурс от страната, а не от банките-майки.

Те са много ликвидни, с което може да се обясни и намалението на лихвите по депозитите. В същото време много ниските нива на лихвите междубанковите индекси, както и мерките на Европейската централна банка срещу дефлацията, водят до поевтиняване на цената на заемите.

Към края на годината капиталът на банковата система е 10.8 млрд. лева, което представлява намаление от 326 млн. лева през последните 12 месеца. Ако от данните на БНБ за капитала на банковата система за 2013 г. се извади КТБ, се вижда, че той се увеличава с 280 млн. лв.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »