Billa и Penny напускат България

02 април 2015 - 13:43 |   Прочетена (2298) |   Препоръчай (4) |   Коментари (5)

Германската компания REWE, представена у нас с веригите й BILLA и PENNY, е в процес на продажба на обектите им в България. Процесът сериозно напредва, има конкретни подадени оферти и реален шанс до два месеца да има договорена сделка, съобщават "Капитал" и Дневник.бг.

Компаниите, ангажирани с процедурата, предпочитат да отричат или да отказват коментари.

При първата процедура за продажба на бизнеса на REWE "офертата" беше за пакета магазини в България и Румъния. Тя започна преди почти година, а ексклузивитет за преговори като купувач получи голям фонд за дялови инвестиции с фокус върху Централна и Източна Европа - базираният в Лондон Mid Europa.

При сегашния опит бизнесът на REWE в България се продава отделно и в пакета влизат само обектите BILLA и PENNY - 91 магазина на първата марка, и 49 - на втората. По информация на „Капитал” до крайния срок - 22 март, са подадени две индикативни оферти - от български купувачи.

Първата - на обединението "Пикадили" - Carrefour, и другата - на притежателите на "Белла България" - дружеството "Импала", получено след обединението на "Пик-ко" на Димитриос Виндзилеос с "Белла България" на Жорж Веселинов и Венцислав Георгиев, който неотдавна излезе от компанията.

Междувременно "Пикадили" и Carrefour се обединиха през ноември 2014 г. От мениджмънта на обединението заявяват пред вестника, че нямат информация за процес на продажба на "Билла" и не могат да го коментират.

"Белла България" е една от най-големите компании в хранителния сектор в страната с приходи от 267 млн. лв. за 2013 г. и печалба от 9.1 млн. лв. (16.2 повече спрямо предходната година).

От пресслужбата на "Белла България" пък заявиха, че собствениците не са подали оферта. От консултанта на продавача по сделката Deloitte също отказаха информация.

Финансови резултати на "Билла България" или "Пени маркет България" за 2014 г. все още няма. По данни на "Капитал" за 2013 г. първата верига има 497.3 млн. лв. приходи и 11.54 млн. лв. загуба, а втората - 195 млн. лв. приходи и 24.19 млн. лв. загуба. Според източници от сектора за последната година ситуацията не е особено променена, като се изключи това, че "Билла" излиза на печалба, докато "по-малката" компания остава на червено. Оборотът на "Билла" е около 500 млн. лв., а този на "Пени" - малко под 200 млн. лв.

По информация от пазара очакваната цена за подобна сделка се очертава да е около 360 млн. лева.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

Сидеров, къде си?
06 април 2015 - 20:56
1
беше разбита поредната идиотщина на Сидеров, как веригите изнасяли по 10 млрд годишно от БГ..
ДуПеСе
07 април 2015 - 14:32
2
Да бе Сидеров е тъпан, но тук може и да е прав.
Но това е информация която фирмата е обявила доброволно. Пример-Нефтохим не бил на печалба с години?! И съответно не плаща данък печалба...
недоумяващ
07 април 2015 - 18:04
3
Как може толкова години на загуба и да не продаваш,и щом излезна на печалба да продаваш.Да не би докато криха печалбата и я изнаосяха работеха,на загуба,сета когато не могат да скрият печалбата и трябнва да плащат данъци,продават.Далаверата свърши.
Мирослав
08 април 2015 - 11:16
4
Няма да липсват на никого тук. А за печалбата - в отчета могат да си напишат каквото поискат. Искат да са на загубба - пишат загуба. Искат да са а печалба - пишат печалба. Като напишат няколко десетки милиона "разходи за външни услуги" - консултатнтски, счетоводни и т.н. и отчет излиза както им потрябва. В повечето случаи тези външни услуги са от фирмата-майка или нейни сателити. Така печалбата се изнася законно, без данъци. Така правят и електроразпределителните дружества и Лукойл и много други. И все са на загуба,и все не плащат данъци...да се чуди човек защо изобщо работят тук.
Серьожа
08 април 2015 - 12:37
5
Мирославчо, нали се сещаш, че основният данък, който пълни хазната е ДДС. Който е 20% върху ОБОРОТА. Данък печалба е 10% върху ПЕЧАЛБАТА. Лукойл (колкото и да са ми омразни и на мен) внасят от ДДС и акцизи 2.5 милиарда лева годишно. Ако отчитаха печалба - щяха да внасят годишно 30-40 милиона данък печалба. Съотнесено с 2.5 милиарда от ДДС и акцизи, това ти е 1-2% от общата им данъчна сметка.
Т.е - много по-важното е държавата да ги гони за това да обхване реалния им оборот. Там е заровено кучето.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »