Схемата за гарантиране на депозитите в Китай ще окаже подкрепа на малките банки

02 април 2015 - 10:19 |   Прочетена (702) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Обявеният преди дни план на Пекин за стартирането на схема за гарантиране на депозитите може да доведе до свиване на маржовете при изпитващите проблеми големи държавни банки, но това едва ли означава, че малките банки лесно ще им отнемат пазарен дял, коментира Ройтерс.

Във вторник кабинетът на страната обяви отдавна очакваната схема за гарантиране на депозитите, която покрива вложителите до 500 000 юана (80 700 долара), като официалният й старт ще е на 1 май.

Големите китайски банки досега винаги са имали предимство при привличането на депозитите, тъй като по подразбиране вложителите ги считаха за защитени от държавата при проблем. Като удължава защитата върху по-малките банки, правителството теоретично премахва това предимство на големите банки.

Коментари от много вложители показват, че ако властите създадат надеждна система за депозитно застраховане, това действително би облагодетелствало малките банки.

„Досега разделях депозитите си, преди излизането на тази схема за депозитно застраховане, тъй като това понижаваше риска. Кой знае какво може да се случи с тези банки?”, казва охранител на малка банка в Шанхай.

„Имам инвестиция в някои фондове, управлявани от банката в която работя. Но не си пазя спестяванията в нея. Големите банки са по-надеждни”, казва гардът, пожелал анонимност.

Китайските банки са основно държавни и Пекин не допуска фалити при тях, но в последните години имаше макар и редки случаи на масово теглене на средства от по-малки финансови институции, в т.ч. селски кооперативни банки, които не управляваха добре финансите си.

През март 2014, например, слухове доведоха до тридневно масово теглене на капитали в малкия град Янчън, което накара банките да натрупат камари с кеш в гишетата със служителите, за да покажат, че нямат проблеми с ликвидността.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »