Сорос е готов да инвестира 1 милиард долара в Украйна

30 март 2015 - 11:27 |   Прочетена (736) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Милиардерът Джордж Сорос е готов да инвестира 1 милиард долара в Украйна, ако западните държави подпомогнат частните инвестиции в страната. Сорос казва също, че вижда около „една трета шанс Гърция да напусне еврозоната” в интервю за австрийския вестник „Дер Щандард”.

Сорос многократно призовава Запада да ускори помощта за Украйна, като в няколко интервюта твърдеше, че на страната е нужен пакет от 50 милиарда долара, който според него трябва да бъде разглеждан като финансова преграда пред все по-агресивната Русия.

„Западът може да помогне на Украйна, като повиши атрактивността й за инвеститорите. Нужно е гарантиране на политическия риск. Това може да стане при мецанин финансиране при европейски лихви, много близки до нулата”, казва Сорос в интервюто за австрийското издание.

„Аз стоя в готовност. Има конкретни инвестиционни идеи, например в земеделието и в инфраструктурни проекти. Бих вкарал 1 милиард долара. Това трябва да генерира печалби. Фондацията ми би се облагодетелствала (от една подобна инвестиция). Ангажирането на частни капитали изисква силно политическо лидерство”, казва Сорос.

Роденият в Унгария магнат, който доби световна слава със залога си срещу британската лира през 1992, определя на една трета шансовете Гърция да напусне еврозоната. Миналата седмица той заяви, че вероятността е 50 на 50, припомня Ройтерс.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »