„Шпигел”: Тройката смята, че Гърция няма да изпълни целта за бюджетния излишък

28 март 2015 - 22:10 |   Прочетена (823) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Институциите, представляващи кредиторите на Гърция (бившата Тройка – представителите на ЕЦБ, МВФ и ЕС), смятат, че страната може да не изпълни целта си за първичния бюджетен излишък през тази година, пише германското списание  „Шпигел”, като се позовава се на източник от групата на кредиторите.

Оглавяваното от „Нова демокрация” предишно консервативно правителство на Гърция обяви миналата година, че през 2015 г. ще постигне първичен излишък от 3 процента от БВП. Според източника на списанието обаче това е слабо вероятно.

"Вероятно нищо няма да остане от това", посочва източникът, добавяйки, че финансовата ситуация в Гърция се е влошила от януари заради липсата на реформи при управлението на  новото ляво правителство на премиера Алексис Ципрас.

Говорител на германския финансов министър Волфганг Шойбле отказва да коментира публикацията, в която се изчислява  също, че финансовата дупка на Гърция е нараснала от 10 млрд. до около 20  млрд. евро.

Тази сума трябва да бъде компенсирана с трети спасителен пакет, чиято сума може да бъде 30 млрд. евро или повече, твърди още списанието. В Брюксел гръцкото правителство вече обяви, че скоро може да не успява да си изпълнява финансовите ангажименти.

Страната изпрати на кредиторите си списък с реформи, като се ангажира да постигне малък бюджетен излишък тази година с  надеждата, че това ще осигури така нужните й финансови средства.

Правителството очаква предвидените мерки да доведат до първичен бюджетен излишък от 1.5 процента за тази година вместо изисквания от кредиторите 3%, и до икономически растеж от 1.4%.  

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »