Горанов: Въпросите за ПИБ - към БНБ и КФН

27 март 2015 - 15:09 |   Прочетена (819) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Финансовият министър Владислав Горанов отговори на въпроси, свързани с банковата система по време на днешния парламентарен контрол. Той бе запитан от независимия депутат Велизар Енчев за решението да не се публикува планът за преструктуриране на задълженията на ПИБ.

„Решението да не се публикува планът за преструктуриране на задълженията на Първа инвестиционна банка, заради получена държавна помощ през миналата година, е на Европейската комисия”, посочи Горанов.

Той уточни, че решението е взето след препоръки и от БНБ, но е зависело само от Брюксел.

 На 2 март, на сайта на ЕК, са публикувани всички подробности относно отпускането на държавен заем за ПИБ, заяви министърът.

Нуждата от държавна помощ била възникнала заради „остра ликвидна криза поради външни фактори”, а не заради недостиг на капитал. „Ако имаше недостиг на капитал, щяхме да говорим за по-тежка ситуация – това е подчертано и от ЕК”, обясни Горанов.

Енчев попита има ли Горанов информация, във връзка с медийни публикации, че ПИБ е отпуснала 1.2 млрд. лева заеми към свързани лица, след като има собствен капитал от 719 млн. лева.

Отговорът на Горанов бе, че това не е въпрос от неговата компетенция: „По-голямата част от тези въпроси не са към финансовия министър, а към Българската народна банка и комисията за финансов надзор".

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »