Китайците отвориха 1.1 милиона борсови сметки миналата седмица

26 март 2015 - 11:14 |   Прочетена (641) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Заради осребряване на печалбите от инвеститорите, вчера борсата в Китай сложи край на десетдневна серия от повишения, но анализаторите смятат, че като цяло тя е на път към нова „звездна година”.

Бенчмаркът Shanghai Composite затвори вчера с понижение от 0.8%, след десет поредни сесии на ръстове. От началото на годината индексът отчита повишение от 12%, след 50-процентов ръст миналата година.

„Китай вероятно е един от най-спекулативните пазари в региона в момента, така че не си правя прекалени изводи. Той може да расте един ден спираловидно и да пада на другия спираловидно”, казва Хю Янг, брокер в Aberdeen Asset Management.

Ръстът в цените на акциите на китайската борса се движи от спекулациите, че централната банка ще излезе с допълнителни мерки за стимулиране на икономиката, за да гарантира, че правителството ще постигне целта си за растеж на БВП от „около 7 процента”.

Първата стъпка на банката в тази насока бе през ноември, когато понижи основната 1-годишна лихва за кредитирането с 40 базисни пункта и по депозитите, с 25 базисни пункта. На 28 февруари, този й ход бе последван от понижение с 25 пункта на основния лихвен процент.

Анализаторите очакват допълнително разхлабване, под формата на по-ниски лихви или понижаване на изискуемите резерви на банките, след като премиерът Ли Къцян заяви, че правителството все още има простор да маневрира по отношение на финансовата си политика.

Предвид тези очаквания за още стимули, борсата вероятно ще се „надуе” допълнително, казват анализаторите.

„Смятаме, че пазарът на акции, клас А, повтаря бичия период от 2005-7, заради подкрепата от властите, монетарния цикъл на разхлабване и предвид това, че акциите се търгуват на исторически ниски нива”, казва Джонатан Гарнър от Morgan Stanley.

Друга причина китайските инвеститори да добавят акции към портфолиата си е, че възвръщаемостите от доскоро горещия имотен пазар се свиха, казва той.

Според Ройтерс миналата седмица в Китай са били открити 1.1 милиона нови сметки за борсова търговия, което е ръст от 58% спрямо предходната седмица и най-високата стойност от октомври 2007.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »