Швейцарската ЦБ е похарчила 25.8 млрд. франка в края на 2014 да брани „тавана”

26 март 2015 - 10:32 |   Прочетена (691) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Швейцарската национална банка (SNB) е похарчила 25.8 милиарда франка (26.91 милиарда долара), за да защити валутния „таван” в края на миналата година, преди да го изостави, призна днес централната банка.

SNB шокира пазарите през януари, когато махна тавана, който бе поставен при ниво от 1.2 франка за евро, като решението и до ден днешен рефлектира върху пазарите, като доведе до поскъпване на валутата на страната, срив на акциите и предизвика опасения за зависимата от износа швейцарска икономика, предава Ройтерс.

„Цената на поддържането на минималния обменен курс от 1.2 швейцарски франка за евро щеше да излезе извън всякакви граници...” се казва в годишния доклад на банката.

В края на годината, проведените от SNB валутни операции и закупената чужда валута са били на стойност 25.8 милиарда франка, сочи централната банка.

SNB, която преди време заяви, че само за януари интервенциите биха й стрували 100 милиарда франка, сочи още, че защитаването на тавана е щяло да доведе до „неконтролируемо нарастване на баланса”, неколкократно над БВП на страната.

Докладът на SNB основно разглежда взетите решения от банката и условията в които е действала през 2014, но не се прави коментар дали в момента счита франка за надценен.

МВФ заяви в понеделник, че франкът е бил надценен в началото на 2015 и че SNB трябва да помисли за допълнително разхлабване на монетарната политика, за да ограничи забавянето на икономическия растеж, като намеква това да стане чрез предварително оповестена програма за покупка на активи.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »