Сорос: Шансовете Гърция да напусне еврозоната вече са 50 на 50

24 март 2015 - 12:59 |   Прочетена (1274) |   Препоръчай (3) |   Коментари (0)

Шансовете Гърция да напусне еврозоната вече са 50 на 50 и страната може да „отече по канала”, заяви днес инвеститорът-милиардер Джордж Сорос.

„Сега е губеща ситуация при всички положения и най-доброто, което могат да направят е да излязат с мъка от нея” – коментира пред телевизия Блумбърг 84-годишният Сорос – „Гърция е отдавна наболял проблем, който бе грешно лекуван от всички страни.”

Гръцкият премиер Алексис Ципрас трябва да убеди кредиторите на Атина да одобрят пакета от реформи, за да може да бъдат освободени последните средства по спасителния план за страната, които ще облекчат жестоката ликвидна криза в южната ни съседка.

След януарските избори Ципрас се опитва да измисли алтернатива на мерките на икономии, което на няколко пъти водеше до опасения, че недисциплинираността на страната може да я изкара от еврозоната.

Преговорите с тройката кредитори – ЕК, ЕЦБ и МВФ може да свършат с провал, което да доведе до това Гърция наистина да излезе от валутния блок, коментира в интервю от дома си в Лондон Сорос.

„Можете до безкрай да я притискате, да прави лихвени плащания, без да бъде отписван дълг. Но в същото време няма да има първичен бюджетен излишък, защото Гърция се отича в канала.”, казва Сорос.

Още през януари 2012 той заяви, че страната върви в посока на напускане на еврозоната.

„В момента сме на ръба и виждам възможност и за двете вероятности” – сочи той.

Валутните пазари

Стартът на печатането на пари от ЕЦБ, във време, когато Фед обмисля повишаването на лихвите, създава валутни флуктуации на пазара, коментира Сорос, чието състояние от 28.7 милиарда долара бе натрупано в немалка степен и от спекула именно на валутния пазар.

„Това вероятно създава страхотни възможности за хедж фондовете, но аз вече не съм в този бизнес”, казва роденият в Унгария милиардер.

Сорос се обръща и към ситуацията в Източна Украйна, където украинската армия воюва с проруските бунтовници и сочи, че това е геополитическото развитие, което го притеснява най-много.

Без още външна финансова помощ „новата Украйна” вероятно бързо ще се влоши и „ще стане като старата Украйна, в която олигарсите ще се върнат и ще отстояват властта си. Тази битка всъщност вече започна в последната седмица-две”, сочи Сорос.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »