Монти: Франция, а не Германия искаше еврото, а сега не го харесва

22 март 2015 - 12:15 |   Прочетена (867) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Франция се превърна в големия проблем на Европа, смята бившият италиански премиер, който предупреждава, че анти-Брюкселските настроения и възходът на националистите във Франция заплашват да взривят френско-германската ос, която крепи съюза.

„Супер Марио”, технократът, на когото мнозина отдават успешното превеждане на Италия пред едни от най-тежките й моменти в последните десетилетия, в пика на кризата в еврозоната, коментира пред британския Telegraph, че „некомфортността на Франция” по отношение на единната валута вече създава напрежение с другия голям икономически играч в блока – Германия.

„В последните години виждаме Франция де се влошава, от гледна точка на икономическо представяне, от гледна точка на съобразяването с европейските правила, и най-вече, от гледна точка на вътрешно обществено доверие, което се настройва все повече и повече срещу Европа.”

Обтегнатите отношения на Франция с Брюксел се пораждат заради трайното противопоставяне на бюджетните цели и предвид възхода на националистическия Национален фронт на Марин льо Пен.

„Франция е големият проблем на ЕС, защото цялата конструкция е издигната на базата на френско-германската антанта. Ако я няма, съдбата на Европа е жалка. Виждаме, че силната ос вече не е толкова силна”, коментира Монти.

Президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман наскоро критикува Брюксел, заради решението да даде на Франция повече време за да се справи с бюджетните си проблеми.

Вайдман коментира, че на страни като Франция, които не успяват да достигнат 3-процентовата цел за дефицита в няколко поредни години, не трябва да се позволява постоянно да отлагат „затягането на коланите.”

Монти добавя, че антиевропейската реторика във Франция е друг проблем и той е много по-голям, отколкото мнозина осъзнават.

„Винаги бивам поразен, когато участвам на дебати във Франция, от това, че дори елитът не е доволен от начина на управление на еврозоната.”

„Не бих се изненадал от този тон в Атина и Лисабон, но съм много изненадан, че го чувам в Париж.”

Французите ще гласуват днес на местни избори. Последното проучване на вестник Le Figaro поставя националистите на Льо Пен като фаворит, с 30% от гласовете.

В предупреждение към Франция, Монти казва:

„Може и да сте забравили, но Франция беше страната, която искаше еврото, не Германия.”

„Германците с неохота приеха еврото, за да получат одобрение от останалите страни за процеса си на обединение. Те нямаха нищо против да си запазят дойчемарката. Франция бе тази, която настояваше за единна валута, а сега не я харесва.”

Монти, който има огромен опит в Брюксел, а в момента е президент на университета Бокони, казва също, че „унизителните диктати” на т.нар. Тройка са предизвикали повече вреда, отколкото полза на гръцката икономика и трябва да спрат.

Въпреки че е уверен, че Гърция ще остане в еврозоната, той подчертава, че и двете страни трябва да направят повече.

„Като цяло, Гърция трябва да разбере, че причините за кризата не са в Европа, а са си гръцки, а именно десетилетия на злоупотреби. Въпреки това, вярно е, че един аспект на „лечението” – тройката, помага за допълнителните разрушения. Борих се тройката да остане далеч от Италия, защото присъствието им е унизително за общественото мнение.”

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »