Ако Гърция напусне еврозоната няма да сме следващите, твърдят в Италия

17 март 2015 - 08:43 |   Прочетена (783) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Без значение какво казват гърците, Италия не е под риск от напускане на еврозоната, ако Гърция го стори, заяви финансовият министър на страната.

„Смятам, че всяко сравнение между 'Grexit' (б.р – напускане от Гърция на еврозоната) и Италия е неуместно”, заяви Пиер Карло Падоан, в кулоарите на конференцията Амброзети, провеждаща се на езерото Комо.

„Италия значително укрепи своята позиция. Италия си върна голяма част от доверието на пазарите”.

Гърция и европейските й партньори са в средата на тежки преговори за условията, които страната трябва да спази, за да си гарантира милиарди от спасителната помощ. Без тези средства има реална опасност Гърция да въведе капиталов контрол, който значително ще повиши опасността страната да напусне 19-членния блок на еврозоната.

Новият гръцки финансов министър Янис Варуфакис многократно коментира пред репортери, че ако Гърция напусне еврозоната, пазарите ще започнат да оценяват риска Италия да се окаже следващата...

Запитан дали Варуфакис е прав, Падоан отговаря: „Не знам дали е прав. Смятам, че всяка опция за 'Grexit' ще е много лоша, и смятам, че е в интерес на всички в еврозоната да са обединени и да се движат към перспективите за по-силен растеж на гръцката икономика”.

Падоан добавя, че не очаква Италия да е изправена пред значително по-високи цени на финансиране, ако Гърция напусне еврозоната.

„Не смятам, защото от гледната точка на оценяване на риска, италианският риск няма да нарасне, като последствие от гръцки инцидент... Понеже фундаментите в Италия до голяма степен се подобриха напоследък, както личи от оценката на ЕК за фискалната ни позиция и растежа.”

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »