Кой е мистериозният купувач на акции на китайската борса?

17 март 2015 - 08:09 |   Прочетена (727) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Китайските фирми за доверително управление (тръстове), с активи за 2.2 трилиона долара, вкарват все повече кеш на и без това балонизиращата се борса, както и в извънборсови инструменти, като по този начин финансират закъсали за кеш местни фирми, вместо да ги финансират директно.

Директното финансиране стана ако не невъзможно, то много трудно, предвид усилията на китайските регулатори да спрат т.нар. „сенчесто банкиране”, т.е кредитиране не от търговските банки, а от подобни структури, което според Пекин носи огромен финансов риск.

Като пренасочват парите към борсата и извънборсови продукти, като гарантирани с ипотеки облигации и банкови акцепти, тръстовете действат не толкова като банки, колкото като хедж фондове или слабо регулирани взаимни фондове, констатира Ройтерс.

А промяната в поведението им, наложила се след миналогодишната атака над тръстовете, инвестирали в рискови имотни и индустриални проекти, означава, че голяма част от риска на „сенчестото банкиране” изобщо не е изчезнал, а просто е мигрирал.

Тръстовете взимат пари от индивидуални и от институционални инвеститори и с тях кредитират или реинвестират в тези части от икономиката, които реално нямат достъп до банково кредитиране, като средните по размер частни предприятия или общинските индустриални проекти. Към края на 2014 година активите, които тръстовете имаха бяха в размер на 14 трилиона юана, по данни на Китайската тръстова асоциация.

Досега, хората, които инвестираха в тръстовете, бяха изложени на риска от повече или по-малко опасни имотни заеми. Промяната на микса на тръстовите дружества сега означава, че тези инвеститори вече имат експозиции по високодоходен (спекулативен клас) дълг, волатилни акции и рискови краткосрочни извънборсови инструменти.

Въпреки че новият микс ще помогне за оцеляването на тръстовата индустрия, той допълнително забавя опитите на Пекин да се справи с високия риск в икономиката си.

Въпреки че анализ на Ройтерс в данните на асоциацията показва, че ръстът на заемите миналата година е от едва 8%, доста под 62-та процента от 2013, растежът при доста „мътните” категории „търгуеми финансови активи” и „инвестиции с фиксирана доходност за продажба” е от съответно 77 и 47%.

Източници на агенцията близки до две от големите тръстови компании сочат, че действително има промяна в поведението им и те местят инвестициите си към борсата и извънборсовите инструменти.

Източник от една от трите най-големи компании в сектора казва, че инвестициите й за последната година в акции и облигации са нараснали съответно с 30-40% и с 50%, помагайки за обяснението на въпроса защо китайската борса расте въпреки серията от недотам позитивни икономически данни.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »