Шойбле вдигна ръце, „не знае какво да прави с Гърция”

16 март 2015 - 20:09 |   Прочетена (1870) |   Препоръчай (2) |   Коментари (1)

В най-крайната реторика, която е използвал досега, иначе сдържаният германски финансов министър Волфганг Шойбле заяви по време на конференция на управляващата партия днес, че:

„... в момента не знае какво да прави с Гърция” и

„Новото гръцко правителство разруши цялото доверие, което бе съградено”.

Шойбле добави, че „няма човек, с който да разговарям, който да смята, че гръцкият подход може да проработи”. Последното му твърдение вероятно обяснява защо доходностите по 3-годишните гръцки държавни ценни книжа се изстреляха обратно над 20%.

Шойбле е цитиран от германските медии да казва, че гръцкият аукцион за съкровищни бонове е разрушил доверието в страната.

„Нямаше чуждестранен инвеститор, който да иска да купи гръцки съкровищни бонове”, припомня той.

Агенция Блумбърг припомня думите му, че „Гърция успя да продаде тези бонове само на вътрешни инвеститори, няма чуждестранен инвеститор, който да е готов да инвестира. Това означава, че цялото доверие е разрушено отново”.

По отношение на опитите на новото правителство да балансира между така непопулярните мерки на икономии и задълженията си за извършване на дълбоки структурни реформи, Шойбле казва: „Нито един от колегите ми, или някой от международните институции не може да ми отговори как това ще проработи”, визирайки възможността Гърция от една страна да не се подлага на мерки на икономии, а от друга да реализира каквато и да е съществена реформа.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

ментар
16 март 2015 - 20:57
1
ментар
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »