80% от глобалната търговия с биткойн е в юани

12 март 2015 - 09:08 |   Прочетена (700) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Лудостта на китайците по биткойн е добре документирана в последната година, но нов доклад показва колко доминантен играч е страната.

Около 80% от оборота в търговията с виртуалната валута в момента е с юани, по данни на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs. Щатският долар е втората най-използвана валута за транзакциите, следван от еврото.

Данните на банката корелират с тези на Bitcoinity, популярен уебсайт, който следи данните за търговията. Поглед над тях за последните 6 месеца показва, че китайският юан има 77% дял от търговията, доларът – 19%, а еврото – 1%.

Високата активност в Китай идва въпреки ходовете на напоследък от Китайската народна банка да ограничи търговията с криптовалутите. През декември централната банка забрани на финансовите институции да търгуват с биткойн, като ги предупреди, че дигиталната валута реално е инструмент за спекулация. По-рано през 2014 централната банка взе мерки да ограничи биткойн компаниите от достъп до платформите за разплащания.

Goldman Sachs обаче вярват, че настроенията постепенно се подобряват.

„В светлината на известното стабилизиране на биткойн икономиката в Китай, се появиха няколко компании за обработка на биткойн разплащания, като JustPay."

Бъдещето на биткойн в Китай изглежда към разширяване на присъствието, предвид това, че страната става значим център за „копаене на биткойни”, счита пък Китайско-американската комисия по надзор на икономиката и сигурността.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »