Венецуела залага златните си резерви

11 март 2015 - 17:52 |   Прочетена (800) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Централната банка на Венецуела води разговори с банки от Уолстрийт, за създаване на суап със златото й, който би позволил страната да монетизира близо 1.5 милиарда долара от скъпоценния метал, който държи като международни резерви, предава Ройтерс, като се позовава на правителствени източници от Каракас.

Ходът би помогнал на правителството на Николас Мадуро да си осигури твърда валута, във времена когато страната-членка на ОПЕК изпитва жестоки проблеми, заради скока на инфлацията, хроничния дефицит на продукти от първа необходимост и свиваща се икономика.

Суаповата сделка предвижда страната да осигури около 1.4 милиона тройунции злато, в замяна на кеш. След четири години, Венецуела ще има „правото на първи отказ”, т.е ще може да избере дали да откупи златото си обратно, обяснява източникът на Ройтерс.

Преговори текат с два от глобалните банкови гиганти, Bank of America и Credit Suisse.

„Работи се по това тази операция да приключи до края на април”, казва друг източник на агенцията, свързан с финансовото министерство.

По-голямата част от резервите си Венецуела държи в злато, след като покойният президент Уго Чавес започна през 2008 да намалява доларовите резерви на страната си, в полза на скъпоценния метал.

За първи път централната банка получи предложение за подобна суапова операция в края на 2013. Сега, обаче, страната е в наистина отчаяна нужда от средства, предвид това, че облигации за 1 милиард евро достигат матуритет този месец, а през април има купонно плащане по облигационна емисия, което е в размер от 700 милиона долара.

Това вероятно обяснява и относително големия дисконт при който страната прави суапа, от 7%, ако приемем, че Каракас ще получи 1.5 милиарда долара за 1.4 милиона унции. Златото се търгува днес за 1150 долара на унция, което при 1.4 милиона унции е 1.61 милиарда долара.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »