Драги: Пазарната реакция е доказателство, че QE може да проработи

11 март 2015 - 12:55 |   Прочетена (663) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Допълнителната ликвидност, която количественото облекчаване на ЕЦБ създава, може да създаде рискове за финансовата стабилност на региона, призна президентът на централната банка Марио Драги.

В изказване във Франкфурт, той отчете, че мерките към осигуряването на ликвидност от ЕЦБ носят някои рискове, но подчерта, че тези рискове са „изолирани”.

„Ако те се появят, политиката на макроикономическо благоразумие е най-добрият начин да им бъде отговорено”, коментира Драги.

Дългоочакваната програма за стимулиране на икономиката, или QE, стартира в понеделник, като доведе до допълнителен натиск над доходностите по държавните облигации в еврозоната.

„Нашите покупки намаляват доходностите по безопасните активи. Това окуражава инвеститорите да се преместят към по-рискови и високодоходни активи. Пенсионните фондове, банките и другите пазарни участници, вероятно ще ги заменят с други дългосрочни активи, като по този начин вероятно ще повишат по-широкомащабно цените”.

Пазарната реакция след стартирането на програмата е доказателство, че покупките на активи може да проработят, допълва Драги.

Тази политика е неконвенционална, но не и нетрадиционна, заяви той, добавяйки, че тя може да се окаже добра защита за страни с проблеми, като Гърция.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »