Испанската икономика се оказва приятната изненада в еврозоната

11 март 2015 - 10:20 |   Прочетена (675) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Въпреки че признаците за икономическо възстановяване в Европа остават меко казано колебливи, една страна се очертава като неочакваната ярка звезда: Испания.

„Смятаме, че растежът (на испанската икономика) ще продължи да изненадва приятно през 2015, подкрепен както от структурните реформи, така и от позитнивни циклични фактори”, пишат икономистите на AB (известна доскоро като Alliance Bernstein), в скорошен анализ.

AB очаква испанската икономика да отчете ръст от 2.5% тази година, което би било над средната прогноза от 2.2%, която икономистите прогнозират и над 2.4-те процента, които самата администрация на премиера Рахой очаква. Резултатът би бил и значително над прогнозата за цялата еврозона, която е за очакван ръст от 1.6%.

Испания в момента отчита вторият най-висок растеж в еврозоната, като през четвъртото тримесечие БВП нарасна с 2% на годишна база. За цялата 2014 икономиката отчете ръст от 1.4%, драматично възстановяване, след свиването от 1.2% през 2013 и първи годишен позитивен резултат след настъпването на финансовата криза през 2008.

Анализаторите на втората по големина испанска банка, BBVA, са също толкова оптимистично настроени, прогнозирайки ръст от 2.7% и за тази и за следващата година. Това би довело до създаването на 1 милион работни места до 2016 и би свалило безработицата до 20%, от настоящите 23.7%.

Банката посочва данъчните реформи, силното търсене от частния сектор, добрите фискални и монетарни мерки и структурните промени като преориентирането на производствения сектор към износ, като основни причини за промяната.

Над 80% от испанските корпоративни шефове вече са позитивни за развитието на икономиката, при 69% в предишното проучване, показва допитване на American Express.

Не всички, обаче, считат, че икономиката на страната напълно се е възстановила.

„При високи нива на безработицата, и особено на младежката безработица, дори нещата да са се променили, не можем да си казваме, или да казваме на хората, че кризата е свършила”, заяви президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер пред испанските медии миналата седмица.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »